U TK oduzeta roba vrijedna 227.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH privremeno su od jednog pravnog lica oduzeli veću količinu tekstilne robe na području Živinica, Kalesije, Banovića, Lukavca i Gradačca.
06.06.2021 u 10:50
uio

Otkrivena i nepijavljena roba je procjenjena na 227.100 KM, za koju nije postojala dokumentacija o porijeklu, saopšteno je iz Uprave za inidrektno oporezivanje (UIO) BiH.

Na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju jednog pravnog lica iz Živinica službenici Uprave za indirektno oporezivanje u regionalnom centru Tuzla izvršili su kontrolu prometa i stanja zaliha dobara kao i provjeru porijekla roba na šest lokacija. Tom prilikom pronašli su i privremeno oduzeli veću količinu robe za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

"U ativnostima provedenim na terenu, a u skladu sa raspoloživom dokumentacijom, utvrđen je manjak dobara u iznosu od 108.200 KM, dok je istovremeno otkrivena i nepijavljena roba u procjenjenom iznosu od 227.100 KM, za koju nije postojala dokumentacija o porijeklu", saopštili su iz UIO BiH.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UINO koristili su specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.