UKC Tuzla dobio novi aparat za testiranje na Covid-19

UKC Tuzla dobio je novi PCR aparat za testiranje na COVID-19 vrijedan oko 110.000 maraka, a kojeg je donirala Evropska unija.
07.07.2020 u 16:50

Ovaj aparat će, kako je rečeno, doprinijeti efikasnijem testiranju osoba na COVID-19.

– Evropska unija je najveći i najlojalniji partner Bosni i Hercegovini. Što se tiče borbe s COVID-19, mi smo od marta dosad uložili oko sedam miliona eura za medicinsku opremu koju će dobiti sve zdravstvene institucije u BiH – rekao je šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH Richard Maša.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Vahid Jusufović kaže da je ovo veoma značajna donacija.

-Prije dvadesetak dana smo dobili vrhunski aparat za opću anesteziju. Također, i ovaj aparat koji smo dobilio neće služiti samo za opću dijagnostiku, nego i za dijagnostiku drugih oboljenja. Sada radimo 300 testova na COVID-19, a s ovim aparatom naš kapacitet će biti povećan na 450 – rekao je Jusufović.

Istakao je da prioritet prilikom izrade testova imaju pacijenti iz ambulante koja se nalazi na Klinici za zarazne bolesti. To su pacijenti koji su u dosta teškom stanju i imaju kliničke simptome na COVID-19. Njihovi brisevi se, pojašnjava, odmah uzimaju.

-U drugu kolonu dolaze pacijenti koji čekaju pripremu za operativni zahvat, a nakon njih na red dolaze uposlenici koji su u procesu rada, a tek onda oni koji su bili u kontaktu sa zaraženim. Znam da su pacijenti nestrpljivi, ali i naš Zavod za javno zdravstvo radi 24 sata. Nadam se da će i ovaj aparat skratiti vrijeme dobijanja rezultata za oko 50 posto – naglasio je Jusufović.

(pressing.ba)