Za neprijavljivanje podstanara kazna i do 3.000 KM

Vlasnici nekretnina koji se odluče za iznajmljivanje sve češće rentaju stanove nacrno. Tek rijetki ovaj dodatni biznis prijave Poreznoj upravi Federacije BiH, usprkos visokim kaznama.
28.11.2019 u 16:17
stanarina

Prema riječima Adise Muhić iz Porezne uprave FBiH, prema odredbama kantonalnih zakona o porezu na imovinu, sva fizička i pravna lica, vlasnici poslovnih prostora, stambenih zgrada i stanova koja izdaju, dužna su plaćati porez na imovinu.

''Za nepodnošenje poreznih prijava propisane su novčane kazne. Fizičko lice koje ne podnese poreznu prijavu Poreznoj upravi FBiH bit će kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 300 do 3.000 KM'', rekla je Muhić.

Ističe da se visina poreza na imovinu koja se izdaje utvrđuje propisom koji donose općine, a da se porez na imovinu plaća u godišnjem paušalnom iznosu.

''Naprimjer, u Kantonu Sarajevo visina poreza na imovinu za stan koji se izdaje u zakup ne može biti manja od četiri marke po kvadratu'' pojašnjava Muhić.

Usprkos činjenici da su obavezni, većina građana ne prijavljuje ovaj biznis, zbog čega su meta stalnih kontrola Porezne uprave.

''Provodimo stalne kontrole i radnje pomoću kojih dolazimo do saznanja o kućama ili stanovima koje porezni obveznici građani izdaju u zakup'', kaže Muhić.

I dok je u BiH mnoštvo onih kojima je potreban krov nad glavom, jer nisu u prilici kupiti svoju nekretninu, iznajmljivači će još dugo zarađivati vrtoglave cifre, jer je oglasa na internetu mnogo, piše Avaz navodeći kako rijetki izdaju stan legalno i putem agencije. Na primjer, opremljen stan u centru Sarajeva iznajmljuje se za 600 maraka, u Tuzli za 500, Mostaru 400, Zenici za 300 KM.

Tako vlasnik stana u Sarajevu za jednu godinu zaradi čak 7.200 ili u Zenici 3.600 KM. Iz Porezne uprave FBiH nisu mogli konkretizirati u kojem je bh. gradu najprisutnije izdavanje stanova nacrno.

(avaz)