Za petarde kazne i djeci i roditeljima

Nabavka, preprodaja te upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava, posebno izražena u vrijeme novogodišnjih praznika, narušava javni red i mir i uznemiruje građane, a čest slučaj je i povređivanja, naročito omladine - kazao je za Fenu glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić.
28.12.2019 u 14:56

Naglasio je da je posjedovanje, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi, kao i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa, prekršaj koji je propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

U tim slučajevima, dodao je, predviđene kazne za počinioce iznose od 300 do 900 KM, a za roditelje od 400 do 1.200 KM. Hadžiabdić poručuje da će MUP-a KS-a poduzeti planske mjere i radnje kroz angažovanje policijskih službenika u uniformi i građanskim odijelima na lokacijama gdje se može očekivati preprodaja i upotreba tih sredstava.

Apelirao je na građane, posebno roditelje, da poduzmu sve kako bi se korištenje pirotehničkih sredstava izbjeglo, a time i spriječilo eventualno povređivanje građana, kao i druge neželjene posljedice.

(fena)