Za ubistvo bebe 29 godina robije

Mladenka Šimić (26) iz Dragičine kod Gruda sklopila je sporazum sa Kantonalnim tužilaštvom HNK-a o priznanju krivnje kojom joj je izrečena kazna od 14 godina zatvora za ubistvo muškog novorođenčeta.
26.03.2019 u 14:49
mladenka

Kazna je izrečena nakon što je Kantonalni sud u Mostaru prihvatilo sklopljeni sporazum.

- Tužilaštvo je prilikom zaključivanja Sporazuma sa optuženom i njenim advokatom i određivanjem predložene sankcije, koja je u zakonskom okviru, cijenilo sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti na strani optužene. Stoga, Tužilaštvo smatra da će izrečenom kaznom zatvora u trajanju od 14 godina biti zadovoljena kako specijalna, tako i generalna prevencija, te da će ona imati značajan utjecaj kako na počinitelja, tako i na druge eventualne počinitelje navedenog kaznenog djela- potvrđeno je iz Ureda glavnog Kantonalnog tužioca.

Napominjemo, da je već ranije, 28. februara ove godine, Kantonalno tužilaštvo HNK zaključilo Sporazum o priznanju krivnje sa optuženim Milom Šimićem, za ubistvo počinjeno prema svom tek rođenom djetetu, kojeg je početkom marta prihvatio Kantonalni sud u Mostaru, te mu izrekao kaznu zatvora u trajanju od 15 godina. Shodno tome, u ovom predmetu izrečena je ukupna kazna zatvora u trajanju od 29 godina.

Prema navodima iz optužnice, Mile Šimić je 6. septembra došao u Mostar po suprugu, koja je taj dan napuštala bolnicu nakon poroda, i to u pratnji dvoje maloljetne djece. Nakon što su zajedno krenuli vozilom prema Čitluku, u namjeri da ubiju novorođenče, Šimić je zaustavio automobil na Kobilovači pored makadamskog proširenja. Njegova supruga je tada izvela djecu iz automobila da ne bi vidjela šta će njihov otac učiniti i s njima se udaljila. Šimić je sa zadnjeg sjedišta uzeo korpu s novorođenčetom i bacio je u provaliju. Novorođenče je glavom udarilo o tvrdu podlogu i zadobilo teške ozljede glave, usljed kojih je nastupila smrt.

Supružnici su se vratili u vozilo i zajedno s dvoje djece krenuli prema Mostaru i preko Žovnice se uputili u Grude. Šokantan slučaj otkriven je 12. septembra prošle godine. Šimići su roditelji troje maloljetne djece, koja su smještena u "Majčino selo" u Međugorju.