Bez ruku crta s olovkom u ustima

Tridesetdvogodišnji Yusuf Akgun iz Igdira u Turskoj izgubio je obje ruke u strujnom udaru dok je imao pet godina. O usponima i padovima, uloženim naporima govorio je za Anadolu Agency (AA). Nije bilo lako živjeti kao dijete s posebnim potrebama. Ipak, uspio je. Postao je uspješan umjetnik koji slika s olovkom u ustima.
02.12.2017 u 15:16
yuka

Nakon što je ostao bez obje ruke, porodica ga je dala u jednu ustanovu za djecu, koja djeluje pri Ministarstvu za porodicu i socijalnu politiku. Kako je kazao, bilo je teško odrastati daleko od porodice, kao dijete s posebnim potrebama. U godinama koje su uslijedile, Akgun je uložio napore da pokaže kako osobe s invaliditetom mogu uspjeti u mnogim oblastima, mogu raditi kao i druge osobe koje nemaju ove nedostatke.

Prisjetio se i dana kada je autobusom išao u Igdir u posjetu porodici. Putovao je 27 sati. U to vrijeme gledao je film turskog komičara Kemala Sunala uz pomoć kojeg je na neki način uspijevao zaboraviti na bol zbog odvojenosti od porodice. Akgun je istakao da je znao i bježati iz doma za djecu. Radio je to s ostalom djecom koja su bila smještena s njim. Olovku je u usta prvi put uzeo u osnovnoj školi. Nastavnik je tokom ispita na stolove svih učenika ostavio papire.

"Tada sam prvi put uzeo olovku u usta i odgovorio na postavljena pitanja. U tom trenutku sam pokazao da postojim i tada je počelo ovo uzbuđenje", ispričao je Akgun. Kao devetogodišnjak je počeo da slika likove iz stripova, ali i glumce.

"Na početku sam bio dječak bez ruku koji nije mogao ništa raditi. Tada sam počeo čitati stripove, da gledam i izučavam pokrete Brucea Leeja i Vana Dammea na televiziji. Pokušao sam da ih predstavim i imitiram", kazao je Akgun.

U srednjoj školi je počeo slikati portrete prijatelja, ali i sebe. Prisjetio se da je profesor likovnog znao staviti vazu pred njega i reći mu da crta. Uradio je to po nekoliko puta, i za sebe i za školske kolege.

Diplomirao je na Odsjeku za modu i tekstil Fakulteta primijenjenih umjetnosti. Istakao je da je radio na tome da pruži primjer svima s invaliditetom kako se može sve kada se hoće. Mnogo je radio da bi crteže završio bolje od drugih. Akgun će u nedjelju, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, otvoriti i izložbu s kolekcijom portreta, nastalih u ranijim godinama. Bit će izloženi portreti 34 glumca, 24 glumice i jednog dječaka na kojima je radio 1,5 godinu.

Akgun je poručio da osobe s invaliditetom, boreći se s poteškoćama u životu, na taj način doprinose i sebi i društvu. "Ljudi oko njih mogu da ne vjeruju u njihov uspjeh, međutim, oni trebaju vjerovati da mogu uspjeti u svemu onome što žele", dodao je ovaj hrabri mladić.

(AA)