Bosanac tužio Google i Yahoo i dobio ogroman novac

Milorad Trkulja, državljanin Australije porijeklom iz BiH, materijalno je sebe osigurao možda i do kraja života, a sve to zahvaljujući tužbama, najviše onim protiv velikih kompanija. On je naime, dobio spor protiv Googlea i Yahooa, a odštete su mu isplaćivali i neki drugi, poput sveštenih osoba.
23.07.2017 u 19:15
milorad t

Da je ostao u BiH, odakle je porijeklom, pitanje je da li bi sve to uspIo, ali kao državljanin Australije, ipak, jeste.

Milorad Trkulja, rođen u selu Kukolj kod Srpca - dobio je spor protiv Googlea i Yahooa. Međutim, odštete su mu isplaćali i neki drugi, poput recimo sveštenih osoba. Na čelu melburškog podzemlja je Milorad Trkulja iz Kukolja kod Srpca - ali samo ako potražite na Googleu.

Kako se tu našao, pretraživači mu nisu odgovorili. Uz potvrdu Federalne policijske agencije Australije da nikada ni za jedno djelo nije kažnjavan, dobio je presude protiv Googlea i Yahooa.

"To je za mene uvreda časti i ja sam otišao kod mojih pravnika. Poslali smo pismo Googleu, Yahoou i Microsoftu da izbace moju sliku i da mi daju podatke ko je to postavio pa ću ja da tužim tu osobu, a ne Google i Yahoo. Međutim, odgovor je bio samo da mi nećemo da radimo ništa", izjavio je Trkulja.

Šest članova porote presudilo je da Google plati 350.000, a Yahoo se sam predao i platio 241.000 dolara za uvredu i klevetu.

Uklonjeni su sporni tekstovi s pretraživača, ali ne i fotografije. Zbog čega Trkulja pokreće novu tužbu. A kao prvi primjer građanina koji je dobio na sudu ove velike kompanije završio je u udžbenicima Oksforda. Međutim, nije isključeno da neće i njih tužiti.

"Ovo što piše ovdje, to su pisale sve novine svijeta i to je u redu. Ali ova knjiga nije mogla da se štampa sa mojom slikom bez moga odobrenja", rekao je Trkulja. Na pitanje hoće li i njih da tuži, Trkulja je odgovorio:

"Kad se vratim, vidjeću s mojim advokatima može li se tu uzeti koji dolar". A veliku svotu dolara prošle godine uzeo je i nekadašnjem mitropolitu australijsko-novozelandskom Irineju, čije je svjetovno ime Mirko Dobrijević. Podnio je tri tužbe za klevetu jer je Dobrijević javno rekao da se Trkulja bavi vradžbinama i nazvao ga antihristom

. "On je došao na suđenje 6.12. 2016. godine na prvo ročište i onda su njihovi advokati ponudili jednu lijepu svotu novca i ja sam savjetovan da to prihvatim i povučem sve tužbe. Ja sam ih povukao, a vladiku smo istjerali iz Australije", rekao je Trkulja. Međutim, Trkulja u Australiji ne živi samo od naplate tužbi. Radi kao estradni menadžer, a vičan je i gledanju u karte.

(N1)