Finska će svakom stanovniku davati 800 eura mjesečno

Ako želite da malo ili nikako radite a pristojno živite, onda je Finska idealna zemlja za vas.
28.08.2016 u 09:03
finska

Finske vlasti žele da isprobaju da li će osnovni prihod podsticati ljude i motivisati ih da rade.

Motivacija za lošije plaćen posao

Žele da ovim eksperimentom dokažu da ova mjera može zamijeniti druge socijalne naknade, ali i da smanji nezaposlenost. Posebno ako se ima u vidu, da planiraju da ponude relativno visok dohodak, piše B92.

Njihova zamisao je takva da bi planirani osnovni prihod bio 800 eura. To, za standard te zemlje nije garant egzistencije, ali jeste u neku ruku način da Finci motivišu građane da prihvataju i lošije plaćene poslove.

"Primarni cilj koji želimo da postignemo uvođenjem osnovnog prihoda jeste promovisanje zapošljavanja“, saopštilo je ministarstvo. To je akcenat koji nijedna druga država koja želi da se vodi ovim primerom nije isticala.

Naredne godine, 2.000 nasumično izabaranih Finaca radno sposobnih primaće 560 eura kao "pomoć“ od države. Kasnije, kada se budu stvorili uslovi da se eksperiment sprovede u celoj zemlji, dobijalo bi se 800 eura.

Kada je osimšljavala cijeli eksperiment prošle godine, Finska je prvo željela da istraži šta bi značilo da uvede osnovni prihod u cijeloj zemlji. Sada se prvo fokusira na lokal.

"Ovaj novi model koji planiramo je znatno manje ambiciozan“, rekao je Oli Kangas, šef istraživanja pri Ministarstvu za socijalna pitanja.

Prva zemlja u Evropi koja će to isprobati

Finska opet tvrdi da neće odustati od ideje da u jednom momentu isproba projekat u cijeloj zemlji kao što je i bio prvobitni plan. Tako bi bila prva zemlja u Evropi koja je to sprovela.

Za razliku od nekih država koji planiraju ovaj projekat, u Finskoj je ova ideja podržana od mnogih političkih stranaka.

Ideja da se brojne beneficije vlade zamijene jednim čekom i pošalju svim domaćinstvima, bez obzira na prihod i na to da li rade ili ne, sve više dobija pažnju u svijetu posljednjih nekoliko godina.

Finska, kao što smo gore već rekli planira da u eksperimentalnoj fazi ponudi 550, a kasnije oko 800 eura mjesečno.

Holandski grad Utrecht pokrenuo je eksperiment i treba sada čekati rezultate da se vidi kakav je efekat. Ljudi u tom gradu u eksperimentalnom periodu dobiće po 1.100 eura.

Vlada premijerke Caitlyn Woon u Ontariju je nedavno saopštila da će “rad sa učesnicima eksperimenta odrediti i osmisliti kako treba sprovesti pilot projekat koji podrazumeva osnovni minimalni dohodak”

Debata oko istog osnovnog prihoda za sve počela je i u Švajcarskoj 2013. godine.

Ipak, Švajcarci su na referendumu u maju masovno odbacili uvođenje osnovnog bezuslovnog prihoda za svakog.

(b92)