Hag odbio da osudi ono što cijeli svijet zna

Međunarodni sud u Hagu odbio je Zahtjev za reviziju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije.
09.03.2017 u 18:04
mladic

- Dobili smo pismo Registra Međunarodnog suda pravde gdje nas izvještavaju da ne mogu poduzeti ništa, obzirom da nema odluke nadležnih vlasti - odnosno jednistvenog stava Predsjedništva po ovom pitanju. Sud nije donio odluku, niti se pozvao na članove suda, nisu donijeli ni pravnu odluku - jer se nije mogla donijeti. Sud je odigrao političku igru. Registar je zatražio stav članova Predsjedništva, jer su znali da jedinstvenog stava nema. Mladen Ivanić ima pravo na političke stavove, ali sud nema pravo na cinične manipulacije. Cinizam je tražiti saglasnost da se proces nastavi od onih koji mu se javno suprotstavljaju, rekao je Izetbegović u obraćanju medijima.

On je dalje dodao: 

- Institucija Međunarodnog suda pravde odlučila je da zalupi vrata pred nosom onih koji traže prava. Sud je potvrdio da nema ravnopravnosti za male. Odlučio je da zatvori vrata pravdi, i zatvori oči onim što je bjelodano jasno. Mi smo učinili sve da se pravda postigne, istina sazna i revizija pokrene.. Činit ćemo sve da nepravda i laž ne nadjačaju, izjavio je Izetbegović, te se osvrnuo na dolazak Vučića u BiH:

- Vučić je dobrodošao ovdje. Revizija se odnosila na Miloševićev režim, ne na Vučićev. Mislim da će ovo što se srpske strane tiče, smirit krizu. Ne znam kako će Bošnjaci reagovati na stalne uvrede i nepravde koje im se čine konstantno. Gubi se iz vida šta je početak svega. Pola BiH očišćeno, džamije porušene....

- Ovo jeste izazvalo krizu, i ovo jeste za mene jedan težak udarac i kao Bošnjaka i kao političara, ali bi bilo gore da nismo ništa uradili", istakao je Izetbegović.

(agencije)