Hoće li neko reagovati na bezobrazluk naftaša?

Iako cijene nafte na svjetskom tržištu drastično padaju, u BiH su cijene neprimjetno smanjene, što izaziva pravi bijes kod građana.
05.04.2020 u 21:16
benzinske

Stručnjaci kažu da su cijene do sada već morale pasti.

"Cijene goriva, govorim o sirovoj nafti, nisu bile ovakve od 1998. godine, a prije toga su na ovom nivou bile 1934. godine. Na nivou 1998. po toj cijeni, cijena goriva bi davnih dana trebala da je ispod jedne i po marke uzimajući u obzir i akcize i inflaciju itd. Smatram da naftaši u BiH koriste situaciju", ocjenjuje u nedavnoj izjavi za N1 Sanel Halilbegović, profesor finansija.

Već odavno svjedočimo da se nakon pada cijena barela nafte na svjetskom tržištu, potrebni su mjeseci da se cijene iskalkulišu na benzinskim pumpama u BiH. No kada cijena barela nafte skoči, u BiH je povećanje cijene goriva na benzinskim pumpama preko noći. No, ono što je zaprepastilo javnost u BiH jeste da domaći naftaši od ekstra profita ne odustaju i u vrijeme jedne od najvećih kriza u historiji čovječanstva i kada su svi spremni solidarisati se, pa se njihovo ponašanje slobodno može nazvati korona-profiterstvom.

Uostalom, nekima od njih nije strano ni ratno profiterstvo kojim su bavili tokom agresija na državu BiH. Takvi su prvi u redu kada treba kritikovati rad nadležnih poput svih dosadašnjih saziva Federalne vlade, sve s ciljem skretanja pažnje javnosti sa svojih rabota i beskrupuloznog bogaćenja. Hoće li se praksa ekstra profita preko leđa građana nastaviti, ipak moraju odlučiti nadležni, prije svih Vlada Federacije BiH.

Ono što je zanimljivo da je trenutno gorivo u BiH skuplje nego u Hrvatskoj.

Možda je krajnje vrijeme da vlast reaguje na ovaj bezobrazluk naftaša.

pressing.ba