Izjašnjavanje o Rezoluciji odgođeno za srijedu, Rusi prijete vetom

Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, na kojoj je trebao biti razmatran britanski Prijedlog rezolucije o Srebrenici, umjesto danas bit će održana sutra (srijeda).
07.07.2015 u 20:07
un

Nakon više sati odgode, ipak je odlučeno da sjednica bude održana sutra, nakon dodatnih primjedbi Rusije na tekst.

U verziji teksta koja je danas u opticaju, zadržana je formulacija o osudi genocida i pooštren dio koji se odnosi na njegovo negiranje.

Dopunjena je i dijelom u kojem se govori o osudi svih ratnih zločina, počinjenih na svim stranama. 

Posljednja verzija britanskog Prijedloga rezolucije o Srebrenici podsjeća na obilježavanje 20. godišnjice genocida u kojem je život izgubilo više od 8.000 ljudi, a tisuće su raseljene.

Naglašava se činjenica da je Srebrenica, zajedno s bližom okolicom, bila zaštićena zona UN-a, te se osuđuju zločini na svim stranama.

"Potvrđeno mi je da se sada stvari rješavaju izvan zgrade Ujedinjenih naroda, odnosno u glavnim gradovima i vladama Velike Britanije, Rusije, Sjedinjenih Država. Rusi su, po tim informacijama, dosta uporni i za njih je sporan, osim riječi genocid, i onaj dio koji govori o osudi onih koji negiraju genocid u Srebrenici. Ukoliko to ostane u rezoluciji, to znači da će u onim zemljama, koje su prihvatile Konvenciju o genocidu, biti moguće podignuti optužnicu protiv nekoga tko negira genocid u Srebrenici", javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

"Saznajem i da ruski diplomati u UN-u ne mogu nikako doći do predsjednika Vladimira Putina, jer očito ne mogu bez njega donijeti odluku", javlja Puljić.

(Al Jazeera)