Kako Austrija za sedam dana otvara prodavnice, a uskoro hotele i restorane?

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u dogovoru sa svojim kriznim štabom donio je odluku o otvaranju malih dućana već 14. aprila, a početkom maja mogla bi biti otvorene i ostale trgovine.
07.04.2020 u 16:16

Kurz je mjere relaksacije restriktivnih mjera predstavio istovremeno apelirajući na građane da ostanu disciplinarni i nastave poštovati upute nadležnih tijela o društvenom distanciranju. Cilj je, tvrdi kancelar, iz koronakrize izaći brže od ostalih zemalja. Beč je odluku donio u onome trenutku u kojem broji 12,390 potvrđenih slučaja koronavirusa, a do današnjeg je dana 220 ljudi izgubilo život zbog posljedica Covida-19.

Austrija je prvi slučaj koronavirusa zabilježila 25. februara, a trenutno broji 1344 oboljela na milion stanovnika. Sredinom marta brojka oboljelih u Austriji kretala se stopom od 40 posto. Da se tada nije intervenisalo uvođenjem strogih i restriktivnih mjera, upozorava ministar zdravstva Rudolf Anschober, Austrija bi brojala više od 2 miliona oboljelih, što je gotovo jedna četvrtina ukupnog stanovništva te zemlje.

Federalna vlada je 16. marta donijela odluku o samoizolaciji, kojom je građanima zabranila da napuštaju mjesto stanovanja osim zbog četiri valjana razloga; odlazak na posao koji nije moguće raditi od kuće, odlazak u kupovinu esencijalnih namirnica, pomaganje poznanicima u nabavi namirnica i lijekova te kratka šetnja ili samostalna fizička aktivnost na otvorenom.

Već sljedećeg dana zatvoreni su svi kafići, restorani i barovi, a donešena je i zabrana okupljanja skupine veće od petero ljudi, dok je krajem marta odlučeno da građani tokom kupovine moraju nositi zaštitne maske kojim prekrivaju usta i nos. Austrija je dosadašnjim mjerama smanjila stopu novooboljelih koja je posljednjih dana iznosila oko 1,6 posto, dok je jučer 'pala' na samo 0,5 posto. Ministar Anschober istakao je da je to jedan od najuspješnijih rezultata u EU. Tajna njihova uspjeha krije se i u masovnom testiranju građana, tvrdi.

Do današnjeg dana testiano je više od 111,000 građana, čime su se pravovremeno locirala žarišta zaraze poput zapadnog Tirola koji je shodno tome bio stavljen u karantenu.

Zahvaljujući dobrim rezultatima, vlada će za tačno sedam dana otvoriti dućane manje od 400 kvadratnih metara te vrtlarske trgovine i dućane s građevinskom opremom. Od kupaca će se i dalje tražiti nošenje zaštitne opreme, a u prostorijama trgovine moći će biti samo jedna osoba na 20 metara kvadratnih.

Ostale trgovine otvorit će se tek 1. maja, uz iste higijenske uslove. Hoteli i restorani još će nekoliko sedmica ostati zatvoreni, a vlada će o njihovom eventualnom otvaranju razmišljati tek krajem aprila, nakon što evoluira učinak prvog vala popuštanja restriktivnih mjera. Škole će ostati zatvorene do sredine maja, a još uvijek nije poznato hoće li se austrijska djeca ove godine uopće vraćati u školske klupe. Građane je zbunila najava o popuštanju restriktivnih mjera samo nekoliko dana prije Uskrsa, pa je ministar zdravstva pojasnio da je i dalje zabranjeno posjećivati rodbinu za praznike.

- Hoćemo li moći na more ovo ljeto ministre? - upitali su novinari na press konferenciji tokom koje su predstavljene nove mjere vlade. Ministar Anschober izjavio je kako "još uvijek ne može ništa sa sigurnošću tvrditi zato što će ova zdravstvena kriza trajati nekoliko mjeseci, pa je teško predvidjeti njen tok", prenose astrijski mediji. Vlada upozorava građane da će im se dopustiti slobodno i bezbrižno putovanje tek u onom trenutku kada vakcina bude spremna za upotrebu. Od onih građana koji će se morati zaputiti na poslovni i neodgodivi put, najvjerojatnije će se tražiti potvrda o zdravstvenom stanju. Mobilna aplikacija Crvenog krsta bit će zadužena za praćenje kontakata, pa će obavještavati poznanike COVID-19 pozitivnih pacijenata o potrebi za samoizolacijom. Kancelar Kurz naglasio je da će korištenje te aplikacije biti na dobrovoljnoj bazi, zato što bi se u suprotnom kompromitirala zaštita podataka.

Nizozemska banka ING procijenila je da će ekonomka šteta koronakrize u Austriji biti golema, uprkos pravovremenim mjerama restrikcije i ranom popuštanju istih. S obzirom na važnost turizma koji je tokom ove krize pretrpio najteži udarac, procjenjuje se da će se pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini kretati oko 5,3 posto, što je najveći pad od krize 2009. godine. Vladin paket pomoći amortizirat će štetu koju će pretrpjeti životni standard građana, ali neće biti dovoljan za prevenciju recesije koja se u toj državi, ali i ostatku svijeta, očekuje najkasnije do kraja godine. Austrijska stopa nezaposlenosti u martu je iznosila 12,2 posto, što je 4,7 poena više nego prethodne godine.

(JL)