Kako su Ibrahimovićke džeparile po Madridu?

Članice grupe džepara u Madridu, poznate kao Klan Bošnjakinja, umjesto odlaska u zatvor na šest mjeseci moraju platiti 1.800 eura kazne, odlučio je u srijedu sud u glavnom gradu Španije.
01.07.2015 u 20:32
metro

Ovo je prvi slučaj u Španiji da su džepari osuđeni kao pripadnici organiziranog kriminala.

Raifa Ibrahimović, Zahida Ibrahimović, Maja Ibrahimović, Valeria Ibrahimović, Tanja Ibrahimović, koja se koristi i imenom Roberta, te Hasnia Ahmetović formirale su grupu za pljačkanje turista i korisnika podzemne željeznice u Madridu, tvrdi državni advokat koji je tražio zatvorsku kaznu od godine dana.

Najaktivnija su grupa džepara u Španiji

Žene stare između 23 i 40 godina uhapšene su 2012. nakon čega je sud prvi put u povijesti nekome zabranio ulazak u metro. 

U Madridu je te godine zabilježeno 14.200 prijava nestanka stvari u metrou.

Prije devet mjeseci pet žena je uhapšeno u mjestu Segovia pored Madrida gdje su kineskom turistu ukrale novčanik s većom svotom novca. U februaru su, pak, dvije uhapšene nakon što su britanskoj turistkinji uzele torbicu s kreditnim karticama i kamerom.

Na suđenju u srijedu pojavile su se dvije od šest članica, Zahida i Maja, dok ostale četiri nisu izašle pred suca, među njima i vođa skupine Raifa koja je zbog džeparenja bila privedena 15 puta tokom 2012.

Španski mediji ih nazivaju najaktivnijom grupom džepara u zemlji.

Sudija je utvrdio da su Zahida i Maja bile dijelom kriminalne grupe, te da je jedna odvraćala pažnju žrtvama dok je druga pljačkala. Uspjele su se, međutim, nagoditi pa će umjesto šestomjesečne zatvorske kazne svaka platiti po 1800 eura, i to tako što će mjesečno uplaćivati po 100 eura.

Dobro integrisane u društvo, rade i studiraju

One su stanovnice Madrida, dobro integrirane u društvo jer rade i studiraju te da one same ne vjeruju da će biti deportirane iz zemlje. Deportacija, naime, nije izgledna jer ih BiH i Crna Gora, gdje su rođene, ne priznaju kao svoje državljanke.

"Nedužna sam“, izjavila je jedna od djevojaka dok je druga odbila dati izjavu. Obje su na sud došle noseći sunčane naočale i šilterice.

Osoba iz osiguranja metroa, koja patrolira po vagonima, pokazala je Hini bilježnicu s 230 imena privedenih gdje je upisano prezime Ibrahimović. Oko 25 zabilježenih ovdje ima porijeklo iz BiH, no većina, blizu 90 posto svih zapisanih su Rumunji, jedna od najbrojnijih imigrantskih zajednica u Madridu.

„Među njima se vodi borba za teritorij. Tačno se zna tko gdje operira, a bilo je slučajeva kada su Rumuni napali Bosanke“, kaže zaštitar koji kontrolira liniju broj 1, od željezničke stanice Atocha preko glavnog trga Puerta del Sol. Upravo na toj liniji zabilježene su uhapšene žene.

Žena velikim grudima odvraća pažnju dok kolegica krade

Uđu u pun vagon, ispred sebe spuste polako ruksak, najčešće prazan, pa ispod njega rukama pretražuju tuđe džepove. Ili pak svežnjem novina prekriju nečiju torbicu. Ponekad ispuste na pod neki predmet pa dok se putnik ili prolaznik sagnu kako bi ga podigli, druga osoba mu iz stražnjeg džepa izvadi novčanik.

Dok jedna žena odvraća pažnju, a druga krade, preostale četiri tijelima blokiraju žrtvu ili u slučaju da se otkrije krađa počnu vikati kako su i one opljačkane, čime izazivaju pomutnju omogućujući bijeg partnerici.

“Posebno zanimljiva metoda je kada žena s velikim grudima, od kojih zastaje dah, dekolteom odvraća pažnju muškarcima dok im njena partnerica odostraga vadi stvari”, kaže drugi zaštitar koji četiri godine radi na ovoj linji. Obojica su pristala razgovarati pod uslovom anonimnosti.

Svaki dan uhvate u krađi pet ili šest osoba, a u udarnim terminima, poput božićnih blagdana i po 30. Žrtve su Japanci s kamerama, turisti koji dolaze s aerodroma, ili neoprezni putnici koji se zateku u gužvi prije i nakon nogometnih utakmica kada su metroi puni.

“Najviše krađa dogodi se u popodnevnim satima kada se ljudi vraćaju kući. I navečer je opasno kada su žrtve pijane osobe. Njima izrežu džepove, torbice...”, priča zaštitar.

Metro radi od 6 ujutro do 2 u noći, a tokom čitavog vremena patroliraju zaštitari s palicama i lisičinama za pojasom. U vagonima se nalaze i policajci u civilu. Jedan od njih sjedi poput putnika i pravi se da tipka na mobitel, a zapravo promatra.

(index)