Knjiga o Fidelu Kastru - revolucionar ili trgovac kokainom?

Lični čuvar Fidela Kastra, koji je punih 17 godina proveo uz kubanskog vođu, otkrio je šokantne detalje o njegovom dvostrukom životu.
05.05.2015 u 09:34
Castro

Huan Reinaldo Sančez (66) tvrdi kako je Kastro, poput pravog "mafijaškog kuma" nadgledao prodaju kokaina i lično je intervenisao u suđenjima državnim zvaničnicima i naređivao egzekucije. 

"Čovjek za kog sam žrtvovao svoj život, kog sam gledao kao boga i koji mi je značio više od moje sopstvene porodice, u stvari je vodio tajni život kojim je vladala korupcija," kaže Sančez. 

O svom životu s kubanskim diktatorom odlučio je da objavi knjigu "Dvostruki život Fidela Kastra" koja je objavljena početkom ovog mjeseca. Sančez navodi kako je njegov bivši šef imao čak 20 luksuznih kuća na Karipskim ostrvima koje je kupio državnim novcem. 

Ispričao je i kako je 1988. prisluškivao razgovor Kastra i generala Hosea Abrantesa, lojalnog ministra i šefa obavještajne službe. Abrantes je tražio vođi da dopusti kubanskom narko-bosu, koji je živio u SAD-u gdje je vodio prilično razgranat biznis u dogovoru s Kastrovom vladom, odmor u Havani gdje su mu živjeli roditelji. Za to je Kastro bio spreman da plati 75 hiljada dolara, a ovaj je pristao uz uslov da će roditeljima trgovca drogom reći da je u SAD-u u stvari kako bi radio za kubansku državu i da to mora da bude tajna. 

Sančez navodi da je Fidel Kastro prodaju droge gledao kao "sredstvo za borbu i revoluciju". Kada su Sjedinjene Američke Države posumnjale da Kuba organizuje prodaju droge u njihovoj zemlji, Kastro je objavio da će provesti istragu. Abrantes i general Arnaldo Očoa su uhapšeni, a vođa je dao uputstva sudijama i poroti. Abrantes je osuđen na 25 godina zatvora, a umro je pod čudnim okolnostima od srčanog udara. Očou su strijeljali, a Sančez, Kastro i još neki su morali da gledaju video strijeljanja. 

U knjizi se bivši Kastrov čuvar dotakao i njegovog brata Raula koji sada vodi zemlju, opisavši ga kao hroničnog alkoholičara koji je počeo da pije nakon što je učestvovao u ubistvu prijatelja, takođe po Fidelovom naređenju. 

Sančez je takođe završio u zatvoru 1994. godine, nakon što je odlučio da da otkaz, a uspio je da pobjegne tek 2008. brodom prvo do Meksika a potom u Majami gdje je i danas.

(b92)