Koje su zemlje najopasnije za putovanje?

Prije nego se odlučite za putovanje u neku od svjetskih destinacija, dobro se infomrišite jer mnogo je zemalja koje su opasne i gdje sigurnost nije na nivou.
22.11.2016 u 10:17
svijet

Osim toga, 57 posto ljudi očekuje da će 2018. biti još opasnija. Pogledajte šta medicinski i sigurnosni stručnjaci preporučuju - kuda se možete zaputiti samo ako ste avanturista, a gdje se turisti mogu osjećati kao kod kuće.

Mapu Travel Risk Map 2017. su napravili eksperti International SOS and Control Risks i predviđena je za pomoć biznismenima i turistima u planiranju svojih putovanja.

Najopasnije zemlje u svijetu za boravak su Sirija, Afganistan i Jemen, dok su najsigurnije Norveška, Švedska i Island, kaže lista za 2017. urađena prema istraživanju organizacije specijalista medicine i sigurnosti International SOS and Control Risk.

Sirija, Afganistan, Jemen, Libija, Darfur, Somalija i Timbuktu u Maliju su ekstremno rizične destinacije.

Sve zemlje koje su na mapi obilježene tamnocrvenom bojom su takve. Karakteristika im je da su vladina kontrola i "red i zakon" minimalni ili nepostojeći na velikom dijelu teritorije. Tu se događaju ozbiljni napadi naoružanih grupa koji "love" baš turiste i strance. Pritom je transport u tim zemljama problematičan pa se dobar dio zemlje i ne može obići redovnim putem.

U opasne po život spadaju i neke destinacije koje imaju svoje poklonike. Možda vas Kolumbija i Pakistan ne privlače, ali Meksiko, Egipat Alžir i Haiti su svakako mjesta koja vrve turistima, a spadaju u veoma rizična.

Na mapi obilježene crvenom bojom su zemlje u kojima turisti mogu biti meta čestog nasilja. Nasilni kriminal ili terorizam predstavlja značajan direktan ili indirektan rizik za turiste u tim zemljama.

Narandžastom bojom su obilježene zemlje srednjeg rizika. To znači da su tamo prisutni periodično nasilje, protesti i nesigurnost. Tu spadaju Rusija, zemlje bivšeg SSSR-a i većeg dijela Azije, kao i Brazil i sjeverni dio Južne Amerike, manji dio Afrike...

Prihvatljiv svakodnevni rizik je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kanadi, Australiji, Kini, Južnoj Koreji i većem dijelu Evrope, kao i na jugu Južne Amerike.

To su žutom bojom na karti označene zemlje niskog rizika, gdje je stopa nasilnog kriminala mala, a rasni i sektaški sukobi nesvojstveni. Rijetka su i teroristička djela, a sigurnosne službe i infrastruktura su adekvatni.

Najsigurnije zemlje su, prirodno, obojene zelenom bojom. Stopa kriminala je tu veoma mala, nema nereda, niti neko tjera strance. Sigurnosne službe su dobre, infrastruktura također i samo vanredne stvari mogu uznemiriti odmor putnika.