Na iftaru u Beču 2.000 ljudi, gosti bili i predstavnici kršćanske crkve

Omladina džemata Bosna iz Beča i džematski odbor jučer su u neposrednoj blizini džematskog mesdžida u 16. bečkom kotaru organizovali iftar na otvorenom. Iftaru je prisustvovalo oko 2.000 ljudi, među kojima su bili džematlije, prijatelji, komšije i prolaznici.
12.06.2017 u 10:14
iftar

Program je počeo u 20 sati učenjem ajeta iz Kur'ana:

"O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali", prenoseći poruku i cilj organizatora koji je iftarom želio podstaći na međusobni dijalog, susret i suživot u neposrednom komšiluku džamije i lokalnoj zajednici, pružajući otvorenu ruku svima.

"Čovjek strahuje od onoga što mu je nepoznato, to je razumljivo i zbog toga je, sada više nego ikada, važno pozvati na međusobni dijalog i upoznavanje kako bismo otklonili barijere i strahove koji nas okružuju i pronašli ono što nam je zajedničko i što nas može povezati kao ljude", kazapo je Dževad Gazibara, predsjednik džematskog odbora.

Skupu se se takođe obratili i predstavnici obližnjih kršćanskih crkava i međureligijskih inicijativa, predstavnici lokalne i pokrajinske politike, kao i predstavnici IZ iz Bosne i Hercegovine.

"Ramazan je mjesec dijaloga i mi smo željeli iskoristiti iftar i zajedničku večeru na otvorenom s našim komšijama i džematlijama kako bismo otklonili strahove od drugog i drugačijeg, razbili predrasude koje ovo društvo ima prema muslimanima i ukazali na naše sličnosti i zajedništvo u suživotu jednih sa drugima, a ne jednih pored drugih“, rekao je Edin Grgić, jedan od organizatora iftara.

(agencije)