Napustili posao, sada putuju po svijetu i zarađuju

Kach (Keš) (29) i Johnatan (Džonatan) (32) Hau sreli su se na Laosu 2013. godine. Oboje su neposredno prije toga napustili poslove na kojima su radili, Keš na Filipinima, Džonatan u Velikoj Britaniji, odlučni da putuju sve vrijeme.
06.08.2017 u 11:13
hau

Od tada par, koji se vjenčao u julu 2016. godine, pokrenuo je blog i onlajn biznis posjetivši čak 70 zemalja zajedno.

"Ove četiri godine za nas predstavljaju miks putovanja i privremenog boravka u mnogim zemljama. Živjeli smo zajedno u Hanoju u Vijetnamu osam mjeseci, zatim u Peruu sedam mjeseci, u Bogoti u Kolumbiji šest mjeseci i u Kostariki tri mjeseca“.

Svoja putovanja finansiraju prihodima od sajta i sponzorstvom hotela i brendova. Sada planiraju da na jedrilici provedu godinu dana. Svoje zajedničko putovanje započeli su u Vijetnamu.

"Nisam imao dugoročan plan, nisam znao šta će se dogoditi“, rekao je Džonatan.

Nakon toga uslijedio je put u Indiju, kako bi dobili sertifikat za ajurveda masažu i tantra jogu, taj proces trajao je tri mjeseca. Pisanje bloga započeli su u ljeto 2014. godine dok su boravili u Indiji (Two Monkeys Travel). Na početku, nisu uspijevali da mu se posvete, jer je njihova obuka za serifikat trajala 10 sati dnevno.

Iz Indije su otputovali za Južnu Ameriku, gdje su počeli da koriste svoje nove vještine kako bi od njih zarađivali i imali od čega da žive.

"Obično nađemo vremena da se negdje zaustavimo i uživamo neko vrijeme“, priča Džonatan.

"U Peruu sam imao posao masera, u Kostariki Keš je radila u hostelu." "Gdje god da se nađemo trudimo se da doznamo na koji posao je najbolje da se fokusiramo“, priča Keš.

"Prije nego što smo se posvetili blogu, mnogo vremena sam provela radeći masaže. Obično sam imala pet mušterija dnevno, tako da sam radila cijeli dan, a noću bila slobodna“.

Nakon dvije godine fokusirali su se na onlajn zaradu. Njihov posao sada podrazumijeva reklamiranje. Takođe zarađuju 500 dolara dnevno ili 5.000 sedmično od posjete nekoj destinaciji i promovisanja iste. Mnoge kompanije su im do sada nudile da putuju po svijetu. Prošlog decembra posjetili su Antarktik. Putovanje je sponzorisala jedna kompanija.

"To putovanje je označilo važnu prekretnicu u našoj karijeri putovanja“, rekao je Džonatan.

Sljedeća destinacija bila je Majami. Njihova najveća investicija bio je jedrenjak na kome Džonatan sada radi, dok Keš završava svoje dvomjesečno putovanje po Africi.

"Plan nam je da krenemo od Kariba, obiđemo ostrvo po ostrvo prije nego se uputimo ka Panamskom kanalu i Pacifiku“.

Džonatan i Keš naglašavaju važnost balansiranja između rada i istraživanja. Keš takođe ističe da ljudi koji planiraju putovanje na duže staze moraju da razmišljaju o finansijama.

"Ako želite da se zadržite na putovanjima, zaista morate da investirate u svoje vještine i sposobnosti. Džon je stekao sertifikat engleskog prije nego je dao otkaz.“

(B92)