On je legao ispred tenka

Student Metin Dogan je svojim hrabrim potezom, time što je u petak, kada su vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY pokušali državni udar, legao ispred tenka u blizini aerodroma Ataturk u Istanbulu, postao jedan od simbola otpora turskog naroda pred tim pokušajem.
18.07.2016 u 16:14

On je kazao kako je čim je čuo za izdajnički napad krenuo na ulicu.

“Gosti i mlađi brat su me pokušali spriječiti, ali me stariji brat podržao. Nisam mogao naći automobil da odem na aerodom Ataturk. Zatim sam vidio motociklistu i upitao ga da me poveze na aerodrom. Čim je vidio želju u mojim očima pristao je. Nije želio čak ni novac za prevoz”, ispričao je Dogan novinaru AA i dodao kako je ispred aerodroma vidio vojnike, tenk i metež.

Prisjetio se da je više puta vojnike u tenku pitao čiji su oni ustvari vojnici.

"Ono što sam vidio uticalo je na mene. Odjednom sam skočio. Krenuo sam prema vojnicima i povikao ‘Ja sam turski vojnik, a čiji ste vi vojnici?’. Tenk je stao, a ja sam nastavio vikati. S desne strane mi je stajao naoružani vojnik, s lijeve vojnici među civilima. Tenk je krenuo. Tada sam legao pred desnu gusjenicu. Zatim se tenk zaustavio”, rekao je Dogan koji se prisjetio onoga što je proživio 15. jula, kada su pučisti namjeravali svrgnuti demokratski izabranu Vladu Turske i predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolija.

Zatim je, kaže, tenk krenuo na njega, a on je legao ispred lijeve gusjenice. Tenk se opet zaustavio...

Otpor okupljenih građana, otpor naroda, smatra on, imao je ključnu ulogu u gušenju pokušaja puča.

(AA)