Papa poručio mladima da im sreću neće donijeti najnovija aplikacija ni modni trend

PAPA Franjo je služio je misu za desetke hiljada mladih i poručio da ih neće usrećiti budu li se ponašali kao "filmski junaci" i pratili najnoviju modu.
24.04.2016 u 11:34
papa

Dječaci i djevojčice od 13 do 16 godina došli su u Vatikan, oko 70.000 iz Italije, šestotinjak iz Njemačke, Sjedinjenih Država, papine rodne Argentine i iz drugih zemalja svijeta, u prigodi Jubileja djece koji je počeo u subotu a završava se u ponedjeljak.

"Budite sumnjičavi prema ljudima koji žele da mislite kako ste važni samo ako se ponašate kao filmski junaci ili ako se odijevate po najnovijoj modi. Vaša sreća nema cijenu", istaknuo je Sveti Otac na misi na otvorenom, na Trgu svetog Petra.

Papa Franjo koji je jednom prilikom izjavio da se ne zna koristiti računar, pokušao je prilagoditi svoj govor slušateljima: poručio im je da sreća "nije aplikacija koju možete 'skinuti' na svoje telefone, niti će vam najnovija verzija donijeti slobodu i ljubav".

U subotu je 79-godišnji Papa posegnuo za sličnom nesvakidašnjom metaforom u videoporuci objavljenoj uoči rock koncerta upriličenog u povodu Jubileja djece na Olimpijskom stadionu, najvećem rimskom nogometnom stadionu. Držeći u ruci pametni telefon papa Franjo je rekao da smo razočarani ako živimo 'diskonektani' od Isusa, kao kad ne možemo nazvati prijatelje kada nemamo telefonskog signala.

"Zapamtite, ako Isus nije u vašem životu, to je kao da nemate signala", rekao je.

Sveti Otac je na nedjeljnoj misi preporučio mladima da se čuvaju posesivne ljubavi, pretjerane slobode i materijalizma.

(agencije)