Pogledajte Rizvanovićev krvavi pohod u Grazu (video)

Na internetu su objavljene snimke ubilačkog pohoda 26-godišnjeg Alena Rizvanovića, koji je prošlog vikenda u Grazu u pješačkoj zoni automobilom usmrtio tri, a povrijedio 35 osoba.
26.06.2015 u 09:38
rizva

Na snimci se vide pješaci koji očajnički pokušavaju izbjeći Rizvanovića. U zadnji čas se izmaknula i žena s kolicima u kojima se nalazilo malo dijete.

Poslije ovog krvavog pohoda, Rizvanović je izašao iz vozila te počeo napadati ljude i prijetiti im nožem, a policija ga je nedugo nakon toga uhapsila.

Ispitivanje Rizvanovića potvrdilo je da ima psihičkih poteškoća te da je bio smanjeno uračunljiv kada se svojim autom namjerno zabio u ljude u centru Graza. Ni poslije razgovora s vještakom koji je bio zadužen da procjeni njegovo psihičko stanje nema informacija o Rizvanovićevim motivima.

Prema prvim pretragama i nakon saslušanja zaključeno je da ne postoji razlog za njegovo smještanje u specijaliziranu ustanovu i da 26-godišnjak odlazi u zatvor, objavio je jedan sudija u Grazu.

Istražioci su locirali Rizvanovićevu suprugu, koja ga je nedavno napustila zajedno s njihovo dvoje djece. Supruga je od Rizvanovića otišla nakon što ga je prijavila za porodicno nasilje. 

Isprva se špekuliralo da je supruga s djecom nakon razlaza s Rizvanovićem otišla u BiH, odakle porijeklom potiče i napadač. On se s roditeljima u Austriju preselio ratne 1993. godine, u dobi od četiri godine. No, istražioci su je na kraju ipak pronašli u Grazu.