Porodica iz BiH u svom restoranu hrani gladne Amerikance

Richmond Virginija. Vlasnici restorana pod nazivom "Bosna Market and Deli" na ulazna vrata okačili su poruku koja je postala hit na društvenim mrežama u SAD-u.
18.08.2017 u 18:54
porodica alic

Fotografija koja se proteklih dana nezaustavljivo širi društvenim mrežama smanjuje antiimigracijsko raspoloženje, i dijelom demantuje izjave Donalda Trumpa. Na vratima pomenutog restorana zalijepljeno je i upozorenje u kojem stoji:

„Ako ste gladni i nemate novaca, mi ćemo vam dati besplatan ručak. Možete nam platiti kad god ćete biti u mogućnosti, ukoliko želite. Vjerujemo da u 21. stoljeću nitko ne bi trebao biti gladan“.

Fotografiju je na svom Facebook profilu objavila izvjesna Casey Dokoupil prije nekoliko dana, i od tada je podijeljena gotovo 3.000 puta. Većina komentara na fotografiju, ne treba isticati, prepuna je oduševljenja ovim humanim potezom. Potez koji šalje lijepu sliku o Bosancima u SAD. Autorica fotografije je u postu napisala: "Imigranti čine Ameriku velikom".

Vlasnici restorana su Šemsa i Zehrid Alić, kojeg drže zajedno sa svojom dvojicom sinova. Novinarka Mallory Merda je pisala seriju članaka o ovoj porodici za ugledni The Sentinel. Njih dvoje su se vjenčali 25. maja 1994. godine, a rodom su iz sela Čobe kraj Maglaja.

Zehrid je jedno vrijeme bio i ratni zarobljenik, a uz pomoć Crvenog križa uspjeli su doći do SAD-a 1997. godine. U svom restoranu osim bosanske kuhinje, nude i niz domaćih bh. proizvoda koji oduševljavaju sve lokalne stanovnike.

Oboje su mnogo propatili u ratu, kako navodi list Sentinel u njihovoj priči - ali su našli mir u SAD-u, sa dvojicom sinova i porodičnom biznisu, ali nisu zaboravili na humanost.

(N1)