Prodavao olovke na ulici, sada ima tri biznisa

Fotografija al-Attara kojem kćerka spava na ramenu dok on prodaje hemijske olovke brzo se proširila internetom.
04.12.2015 u 17:17

Abdul Halim al-Attar, izbjeglica iz Sirije koji je fotografiran kako prodaje hemijske olovke na ulicama Bejruta, sada ima tri poslovna prostora u glavnom libanskom gradu, a nakon što je u kampanji na internetu, koja je vođena u njegovo ime, sakupljena 191.000 američkih dolara.

Ovaj 33-godišnji otac dvoje djece otvorio je pekaru prije dva mjeseca, a od tada do danas je još pokrenuo prodavnicu kebaba i mali restoran. Upošljava 16 sirijskih izbjeglica.

Fotografija al-Attara na kojoj mu kćerka spava na ramenu dok on pokušava prodati hemijske olovke motociklistima u prolazu, na ogromnoj vrućini, veoma brzo se tokom ljeta proširila internetom i pogodila mnoge ljude širom svijeta.

Jedan od tih je internetski novinar i web-developer iz Norveške Gissur Simonarson, koji je napravio profil na Twitteru pod imenom @buy_pens (kupite olovke) i pokrenuo kampanju na stranici Indiegogo kako bi sakupio 5.000 dolara za al-Attara i njegovu porodicu.

Kada je okončao kampanju, tri mjeseca kasnije, sakupljeno je gotovo 40 puta više - 188.685 dolara, a od tada su „dokapala“ još 2.324 dolara.

„Kampanja nije promijenila samo moj život već i živote moje djece i živote ljudi iz Sirije kojima sam pomogao“, kazao je al-Attar, koji je rodbini i prijateljima u Siriji poslao blizu 25.000 dolara.

Također se brzo izborio za bolji život svoje porodice u Bejrutu.

Osim pokretanja poslova s hranom, s djecom se preselio iz jedne sobe koju su dijelili u dvosoban stan u nezavršenoj zgradi nedaleko od autoputa na jugu Bejruta. Tu je bilo veoma glasno, a stan oskudno namješten. No, četverogodišnja Reem, koja je visjela preko očevog ramena na sada poznatoj fotografiji, ponosno pokazuje svoje nove igračke: plastični kuhinjski pribor, ljuljačku i plišanog medvjeda koji joj je, čini se, omiljeni. Njen brat, devetogodišnji Abdullelah vratio se u školu nakon tri godine pauze.

Palestinac iz Sirije

Al-Attar je prešao dug i težak put od Yarmouka, palestinskog izbjegličkog kampa na jugu Damaska, gdje je radio u fabrici čokolade. Kamp je sada poharan borbama. Premda je iz Sirije, on je Palestinac i nema sirijsko državljanstvo.

Dostavljanje novca do al-Attara bilo je teško. Do sada je dobio samo 40 posto od približno 168.000 dolara, nakon što su Indiegogo i PayPal uzeli gotovo 20.000 dolara za obradu i bankarske provizije. PayPal ne radi u Libanu, pa se novac, malo po malo, donosi u tu zemlje uz pomoć prijatelja kampanje koji može podići sredstva u Dubaiju.

„Nakon što sam vidio da je otvorio restoran i da se veoma dobro brine o djeci, bio sam jako sretan. I sada sam“, kaže Simonarson iz Osla. Dodao je kako je bio razočaran kada je „vidio kako je teško isplatiti sredstva i da izbjeglica ima poteškoće jer ne može otvoriti bankovni račun u Libanu“.

Uprkos frustraciji i nesigurnosti hoće li ikada dobiti ostatak novca, al-Attar je zahvalan. Odjeven u majicu na kojoj piše „Ostani pozitivan“, uz osmjeh govori: „Kada ti Bog želi nešto dati, to će ti doći.“

On i njegovih 16 uposlenika su sretnici što imaju poslove u Libanu. U toj državi boravi 1,2 miliona registriranih sirijskih izbjeglica, a većina njih se bori da nađe posao. Samo trećina njih ima neki oblik zarade.

Al-Attar se još privikava na novi status. Nekada nepoznati ulični prodavač sada se osjeća dijelom zajednice. Libanci i Sirijci su sada bolji prema njemu.

„Srdačnije se pozdravljaju i više me poštuju“, dodaje uz osmijeh.

(Al Jazeera)