Svi uhapšeni u akciji VAR pušteni da se brane sa slobode

Svi uhapšeni u akciji VAR pušteni su danas uz mjere zabrane da se brane sa slobode, odlučeno je nakon ročišta o zahtjevu Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora za navedene osobe.
13.11.2019 u 17:25
ilija zivkovic

Postupajući tužilac ranije je predložila pritvor za osumnjičene zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Tužilaštvo BiH je u okviru akcije u kojoj su navedene osobe uhapšene pokrenulo istragu protiv osobe inicijala G. M. i drugih osoba. Postupajući tužilac Vedrana Mijović rekla je na početku ročišta da se istraga vodi za više osoba koje nisu prisutne u sudnici. Ona je dodala da je ovo prva faza istrage i da slijedi druga faza ne otkrivajući detalje.

Kako navodi Tužilaštvo BiH, prvooptuženi je Vladimir Dominković kao predsjednik Komisije za sudije i suđenje uz Antu Bilješka kao člana ove komisije. U prijedlogu za pritvor stoji da su njih dvojica zajedno sa ostala tri osumnjičena ostvarili međusobnu komunikaciju i pristupili činjenju krivičnih djela primanje dara i primanja mita.

Tužilaštvo BiH intenzivno nastavlja istragu protiv svih osoba osumnjičenih u ovom predmetu, a koje se terete za organizovani kriminal, primanje dara ili drugog oblika koristi, te zloupotrebu položaja ili ovlasti.

pressing.ba