U Italiji poginuo radnik porijeklom iz BiH

U talijanskom gradu La Spezia poginuo je 56-godišnji Dragan Zekić, porijeklom iz BiH.
16.05.2018 u 14:20

Osim Zekića na brodogradilištu, koje je u vlasništvu Antonini grupe, poginuo je još jedan radnik. Nesreća se dogodila kada su dvojicu radnika poklopile i usmrtile metalne ploče, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Nakon pogibije dva strana radnika, od kojih je jedan bio hrvatski državljanin, sindikati u brodogradilištu, u italijanskom gradu La Spezia najavili su za srijedu opšti štrajk. O nesreći je saopštila italijanska policija koja je izašla na mjesto događaja zajedno s Inspekcijom rada i vatrogascima, gdje su zatekli stravičan prizor – radnici su bili doslovno polomljeni metalnim pločama.

Dragan Zekić imao je 56 godina, živio je u provinciji Trevisi, a radio je za firmu iz Trevue, kojoj je brodogradilište u La Speciji povjerilo rad na molovima. Ujedinjeni sindikati La Specie proglasili su osam sati opšteg štrajka, kojeg su nazvali "Prokleti štrajk", kako bi protestovali zbog pogibije na radu. "Zaustavite masakr, dovoljno s mrtvima na poslu!", poruka je tri sindikata koji zahtijevaju strože kontrole na gradilištima.

(pressing.ba)