U Njemačkoj je najbolji posao, ali i negostuljubivi domaćini

Osam od deset stručnjaka zadovoljno je Njemačkom i što se tiče kvalitete života dali su joj deseto mjesto.
09.09.2017 u 13:02
njemacka

Stručna radna snaga iz inozemstva oduševljena je njemačkim privredom. Ali, ne utiče samo loše vrijeme na loše raspoloženje u Njemačkoj.

Njemačka je za visoko obrazovane inozemne stručnjake vrlo popularna. Dvije trećine stručnjaka hvale prije svega natprosječnu sigurnost radnih mjesta u Njemačkoj. Uz to više od polovice njih govori da su u Njemačkoj bolje plaćeni nego u svojoj domovini.

Do ovih rezultata došlo se u studiji “Expat Insider 2017”, minhenske fimre InterNations, što je zapravo najopsežnija anketa o životu i radu ljudi koji žive izvan svoje domovine, piše “Deutsche Welle“.

Ali, omiljenost Njemačke kao zemlje za rad opada, treći put zaredom i sada je na 23. mjestu od ukupno 65 zemalja, obuhvaćenih istraživanjem. No, nisu samo vremenske prilike krive za ovakve rezultate i razlog zbog čega stručnjaci iz inozemstva nisu zadovoljni ovom zemljom.

Njemačko društvo se, u usporedbi s drugim zemljama, ocjenjuje kao ne tako gostoljubivo.

Osam od deset stručnjaka zadovoljno je Njemačkom i što se tiče kvalitete života dali su joj deseto mjesto, a što se tiče mobilnosti stavili su je na peto. Loše ocjene dobili su na području “navikavanja na život u zemlji domaćina”, a više od polovice je kazalo kako imaju problem sklopiti prijateljstva.

Gosti u Njemačkoj prije svega jezik označavaju kao izuzetno kompliciran i često ga vide kao prepreku. Pojedini ispitanici su kazali kako Nijemci nisu baš spremni izaći u susret onima koji uče njemački jezik.

(DW)