U ovoj zemlji je od iftara do sehura samo dva sata

Blizu 1.500 muslimana na Islandu tokom ramazanskih dana najduže poste, skoro 22 sata se suzdržavaju od pića i jela kako bi izvršili jednu od pet osnovnih islamskih zadaća, javlja Anadolu Agency (AA).
10.06.2017 u 11:57
ramadan

Post je suzdržavanje vjernika od pića, hrane, ali i svih loših stvari od zore do zalaska sunca, pa muslimani u različitim dijelovima svijeta imaju teži ili laški zadatak da obave tu dužnost. Muslimani na krajnjem sjeveru Evrope tako poste skoro 22 sata. Primjer su vjernici na Islandu, otoku u sjevernom Atlantiku, koji zaposte sa zorom u dva sata, pa poste do ponoći.

Ne samo da imaju malo vremena za jelo i pripremu za novi dan posta, već muslimani na Islandu moraju biti brzi u jelu da bi stigli klanjati akšam, jaciju i teraviju, sve to u ona dva sata tokom kojih im je dozvoljeno jelo i piće. Zajednicu muslimana na Islandu, jednu od najmanjih na svijetu, čine doseljenici iz različitih dijelova svijeta, a svi oni se okupljaju na zajedničkim iftarima koje Islamska fondacija u toj zemlji organizira u džamijama.

“Provodeći vrijeme u društvu i ne osjetimo da su dani posta toliko dugi. Kao jedna porodica svi muslimani se okupljaju u džamijama kako bi se molili, spremali iftare. Prva tri dana su teška, ali poslije se naviknemo i sve obaveze normalno izvršavamo“, kazao je imam u Reykjaviku Abdulaziz Uvlani koji je na Island doselio iz Maroka.

Student Furkan Khan je kazao kako na Islandu dosta duže posti nego dok je bio u rodnom Pakistanu, ali da i to ima svoju draž. Dodao je da su vremenski uvjeti dosta povoljni za post. I njegov sunarodnjak Imran Huseyin je novinaru AA kazao kako mu je to četvrti ramazan na Islandu i kako jeste naporno, ali i lijepo postiti tako duge dane.

“Ovo mi je najljepši ramazan u životu. Provodimo ga u postu i molitvama. Neka nam se Bog smiluje i primi naša djela“, kazao je još jedan Pakistanac na Islandu Muhammed Aziz.

Enes Ibrahimović je iz Srbije na Island došao prije 15 mjeseci, a za AA je kazao kako ramazanske dane provodi na poslu ili u džamiji, ali da nema veće poteškoće postiti 22 sata.

(AA)