Umro predsjednik koji je vladao Kubom 50 godina!

U 90.godini je preminuo Fidel Castro, koji je vladao 50 godina Kubom!
26.11.2016 u 07:02
castro

Kubanski revolucionar, koji je izgradio komunističku državu na samom pragu SAD-a i dugo prkosio moćnom susjedu, bio je lošeg zdravlja posljednjih godina.

Teško je obolio 2006. godine, a vlast je predao dvije godine kasnije svom bratu Raulu Castru.

Vlada SAD-a je potrošila jednu milijardu američkih dolara pokušavajući da ubije Castra ili da ga skloni sa vlasti, ali on je na kraju umro od bolesti.

Njegove pristalice su ga nazivale braniteljem siromašnih. Oni koji su se protivili njegovoj politici kažu da je odveo Kubu u ekonomsku katastrofu i da je uskratio osnovna prava milionima Kubanaca te ih otjerao u egzil.

U julu 2006. su kubanske vlasti saopćile da Kastro više nije na vlasti i on se nakon toga nikada više nije vratio politici. Pisao je kolumne za državne medije.

U svojim govorima je upozoravao na opasnosti nuklearnog rata i klimatskih promjena. Apelirao je na mlade ljude da se bore za svjetski mir.

Kubanski komunistički lider rođen je 1926. godine na jugoistoku države, a 1953. godine sudjelovao je u neuspjelom ustanku protiv tadašnjeg Batistinog režima, koji ga je strpao u zatvor. Dvije godine poslije pomilovan je i pušten na slobodu da bi 1956. s Cheom Guevarom pokrenuo gerilsku bitku protiv tadašnjeg režima.

Godine 1959. uspio je zbaciti Batistu s vlasti te je postao kubanski premijer. Već dvije godine kasnije CIA je protiv njegove vlasti organizirala puč, podupirući iseljene Kubance da izvedu invaziju kroz Zaljev svinja. Operacija se pokazala neuspješnom, a 1962. godine Zaljev svinja postao je poznat po velikoj krizi u odnosima SAD-a i tadašnjeg SSSR-a, koja je prijetila rasplamsavanjem nuklearnog sukoba.

Predsjednikom Kube Fidel je postao 1976. kada ga je na tu dužnost imenovala kubanska narodna skupština. Vladao je sve do 2008. kada je zbog krhka zdravlja vlast predao bratu Raulu.

(agencije)