Vlasnik Facebooka dobio dijete, poklanja 99 posto firme

Osnivač Facebooka povodom rođenja kćerke objavio da će 99% vlasništva u toj kompaniji pokloniti u dobrotvorne svrhe.
02.12.2015 u 09:21

Vlasnik i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan objavili su da im se rodilo prvo dijete, kćer, i da će za života 99 posto svojih dionica dati u novu organizaciju "Chan Zuckerberg Initiative".

"Dat ćemo 99 posto svojih dionica Facebooka, čija vrijednost trenutno iznosi 45 milijardi dolara, još za života za promociju inicijative", napisali su roditelji u "Pismu našoj kćeri Max" objavljenom na Facebooku.

"Dok ti obilježavaš početak novog naraštaja porodice Chan Zuckerberg, mi pokrećemo Inicijativu Chan Zuckerberg kako bismo okupili ljude iz cijeloga svijeta radi jačanja i promocije jednakosti među djecom sljedećeg naraštaja", poručili su, prenosi agencija Hina.

Na fotografiji uz pismo zagrljeni par s ljubavlju gleda kćerkicu zamotanu u dekicu dok je otac drži u rukama. Ne zna se kada je tačno malena rođena.

"U početku ćemo se fokusirati na individualizirani pristup u učenju, iskorjenjivanje bolesti, međusobno povezivanje ljudi i izgradnju snažnih društava", ističe par.

"Svjesni smo da je to tek malen doprinos u usporedbi sa sredstvima i talentima onih koji već rade na tim pitanjima. No, želimo učiniti koliko možemo, sarađujući s mnogim drugima", dodali su.

Mark Zuckerberg je prije rođenja kćeri najavio da će koristiti dva mjeseca porodiljskog dopusta. Objavljujući vijest o supruzinoj trudnoći krajem jula, otkrio je na Facebooku da su posljednjih godina htjeli imati potomstvo, ali je Priscilla imala tri spontana pobačaja.

(agencije)