Za bacanje opuška kazna 100 eura

Bacanje takozvanog sitnog otpada na ulicu je od aprila veoma skupo u Manhajmu. Ko baci papirne maramice, pakovanja ili pikavce i bude uhvaćen na djelu mora da plati 75 eura kao i taksu za obradu kazne od 28,50 eura.
30.06.2019 u 17:12
opusak ulica

Žvake koje se teško skidaju sa pločnika su još 25 eura skuplje. Ko se pred organima reda pravi važan i ne želi da naknadno ukloni smeće sa ulice plaća dvostruku kaznu, prenosi DW).

"Ne radi se o tome da se napuni gradska kasa", kaže Martin Šmit iz Posebne redarske službe – nešto poput komunalne policije.

"Grad je podigao kazne nakon što je za 30 miliona eura sanirao srž pješačke zone. Ona bi trebalo da ostane čista", rekao je sada Šmit za nedjeljnik Špigel.

Svijest o tome tek je nedavno povećana. Tako je pokrajina Baden-Virtemberg u kojoj se nalazi Manhajm tek prošlog decembra donijela pooštreni katalog kazni u kojem je bacanje sitnog smeća na ulicu moguće kazniti kaznama između 50 i 250 eura. Ranije je to bilo tek 10 do 25 eura.

"Kad neko naprosto baci svoj pikavac, mi smo tu. Mnogi su tada šokirani, kažu:

'Šalite se?' ili 'Zašto baš ja?' Tada im objasnimo da mora da plati svako koga uhvatimo. Dobro je što je to pouka i drugima", priča on.

(dw)