Zbog ovih razloga se gubi glava u Sjevernoj Koreji

Za više od 20 zločina može se dobiti smrtna kazna u zemlji Kim Džong-una.
15.05.2015 u 21:31

Nakon što je objavljeno kako je sjevernokorejski diktator Kim Džong-un dao naređenje da se pogubi ministar odbrane i to zato jer je zaspao tokom sastanka i navodno govorio protiv "Vođe" pa je proglašen krivim za izdaju, pojavila se lista od 20 "zločina" za koje se u toj zemlji "gubi glava". 

Zločini za koje se dobija smrtna kazna podijeljeni su u dvije grupe - obavezna i diskreciona pogubljenja. Za najmanje devet pogubljenja je zagarantovano a među njima su, na primjer, i otmica i krađa državne imovine ili privatne imovine. Za falsifikovanje novca ili bijeg iz zatvora možda ćete se i izvući. 

A osim što uhapsi okrivljenika kog proglasi državnim neprijateljem, zakon daje pravo Sjevernoj Koreji da kazni i članove čak tri generacije njegove porodice. Pošteno suđenje, naravno, ne dolazi u obzir. 

Listu zločina za koje se u Sjevernoj Koreji dobija smrtna kazna sastavila je Međunarodna organizacija za ljudska prava i to na temelju razgovora sa svjedocima iz te zemlje. 

Dakle, za sljedeće zločine i njihove varijante u Sjevernoj Koreji slijedi smrtna kazna: zavjera protiv države, terorizam, izdaja, uništenje imovine - državne, privatne, vojne, ubistvo, falsifikovanje novca, švercovanje nakita i drugih metala, prodaja droge, ilegalno poslovanje, nanošenje teških tjelesnih povreda, otmica, silovanje, bjekstvo iz zatvora i odavanje povjerljivih informacija putem mobilnih telefona. 

Smrtna kazna može se izvršiti pred streljačkim vodom ili raketnim bacačem za visokorangirane "izdajnike". Osuđenici mogu dobiti i blažu kaznu - prvaspitanje u takozvanim radnim kampovima.

(agencije)