Šta je rekao Sidran o Džaferu Hogiću a šta Kenović o Rapatnici kod Srebrenika?

U Srebreniku je promovisana knjiga "Čuvarkuća" Tarika Đođića, generalanog menadžera televizije "Al Jazeera Balkans"!
17.11.2017 u 09:12
cuvarkuca

Citati iz knjige koje je čitao jedan od urednika na ovoj tv kući Adnan Rondić, zadržavao je dah kod prisutnih, jasno oslikavajući da se radi o izuzetno zanimljivom štivu.

U suštini radi se o knjizi koja je nastala tako što je autor svoje kratke životne priče koje je objavljivao na Facebook-u pretočio u knjigu, koja je izuzetno zanimljiva.

Autor govori o svom životu, višegodišnjem čekanju da dobije dijete, ratnom i poratnom dešavanju u rodnom Prijedoru i ostalim njegovim anegdotama.

Poseban štih ovoj promociji dali su njeni promotori i to Ademir Kenović, režiser i producent nekoliko poznatih filmova "Kuduz", "Ovo malo duše", "Savršeni krug"..., zatim bard tv novinarstva Goran Milić te akademik Abdulah Sidran, kao i gosti iz "Divanhane" koji su sa nekoliko sevdalinki oduševili prisutne.

Tako je Ademir Kenović između ostalog govorio o svom porijeklu iz Srebrenika, tačnije mjestu Rapatnica kada je u ovo mjesto dolazio vozom 60-ih godina sa roditeljima kod očevog amidže Đulage Kenovića.

Goran Milić je istakao kako se promocija "Čuvarkuće" ne razlikuje ništa u odnosu na onu koja se održi u Sarajevu i Mostaru odnosno u Živinicama ili Srebreniku. Pričao je kako je fasciniran Tarikom, sada već bivšim njegovim šefom na "Al Jazeeri" te negovom voljom i snagom da puno radi i da dosta postiže. Ako jedan menadžer može za dan da obavi 20 do 30 stvari da je Tarik sposoban da završi i po 50 različitih poslova u toku jednog dana (vjerovatno i jeste imenovan na ovakvu poziciju u ovom medijskom magnatu op.a). Posebno je bio impresioniran Tarikovom nastojanju da kupi televizor za svog oca Mehmeda nakon što se vratio u rodnu kuću u Prnjavoru, odakle je tokom rata protjeran, a što je Tarik i opisao u knjizi. Kao i njegovoj borbi da vrati svoju predratnu imovinu.

Akademik Abdulah Sidran je prisutne Srebreničane vratio u vrijeme Džafera Hogića i ispričao anegdotu kada su ovom nekadašnjem uzornom privredniku koji je bio na čelu privrednog giganta "Majevica" 70-ih i 80-ih godina stigli gosti iz sarajevskog UPI-a. Očekivao je rahmetli Džafer četiri ili pet gostiju, pa je za njih pripremio ražanj na samom ulazu u voćnjak. Međutim, kada je vidio da je stiglo deset puta više gostiju nego je on planirao, naredio je radnicima da odnesu ražanj na kraj voćnjaka. Kada su ga pitali zašto to radi, kazao je: "Pa oni dok prođu kroz voćnjak svako ko će uzeti po neku voćku i odmah će moći manje pojesti mesa".

Na kraju se gostima obratio i sam autor. S obzirom da u Srebreniku živi nekoliko porodica iz Prnjavora koji su usljed agresije na BiH protjerani sa svojim ognjišta, kazao je kako su mu oni kazali da su divno primljeni u Srebreniku i da se tu osjećaju kao kod svoje kuće.

Zahvalio se i domaćinima, menadžmentu JU "Centar za kulturu i informisanje" koji su uspjeli da se sebi i publici u Srebreniku priušte jedan ovakav događaj.

(Muhamed Suljagić)