Šta se pojedinim Beograđanima nije svidjelo u Emirovom monologu(video)

Sjajni Hadžihafizbegović je dao sebi slobodu da sinoć pred publikom u Srbiji, u dvije minute izrecituje svoj manifest, kojeg je dio, očito nacionalistički obojene publike, nazvao skandaloznim.
10.11.2017 u 16:05
emir h

Kultna sarajevska predstava "Audicija" u originalnom glumačkom sastavu održana je u sinoć u Sava centru, ali je ostala u sjeni nezadovoljnih gledalaca koji su bili zgroženi time što je glumac Emir Hadžihafizbegović na sceni održao i politčki govor, piše beogradski Kurir.

Naime, Emir u predstavi glumi komičnii lik Bogoljuba Šaulića. Niko nije imao zamjerku na Emira kao glumca koji je na nevjerovatan način od jedne uloge "smešnog Bogoljuba Šaulića" koga tumači u čuvenoj "Audiciji", ali se Emir u jednom trenutku transformiše u ozbiljnog lika koji izgovara riječi iz njegovog manifesta "Bosna, moja jedina domovina", koji govori na svim političkim skupovima i počastima Armije BiH, navodi isti list.

On je tom prilikom rekao da je ovaj bosanski manifest, koji je izveo i na sceni Sava centra, napisao ratne 1993. godine kao pripadnik Drugog korpusa BiH. Redakciji Kurira, navodno su se javili nezadovoljni gledaoci, ogorčeni što su bili prevareni jer su došli da gledaju skečeve, a Emir je to iskoristio da slušaju njegov politički manifest za koji kažu da ih je uvrijedio.

Kako navode nezadovoljni gledaoci predstave, tražiće da im se vrati novac koji su dali, piše Kurir. Inače, Emir je za transformaciju dobio gromoglasni aplauz. Međutim, gledaoci mu, kako navodi beogradska štampa, zamjeraju što je taj govor održao u Srebrenici kada je veličao Nasera Orića.

Predstava "Audicija" održana u Sava centru je emitovana na dva video bima i tom prilikom je snimana. Sjajni Hadžihafizbegović je dao sebi slobodu da sinoć pred publikom u Srbiji, u dvije minute izrecituje svoj manifest, kojeg je dio, očito nacionalistički obojene publike, nazvao skandaloznim.

"Moja jedina domovina zove se Bosna i Hercegovina i drugačije ne može bit. Kroz mene teče bosansko srebro i zlato, njene soli i njen ugalj, njeno željezo i nebrojane druge rude u mome su biću osnova i drugačije ne more bit. Moja jedina domovina je Bosna i Hercegovina, ona je ukrašena pletenicama djevojaka, i šamijama na dragim i mudrim glavama nena, koje u kući svojoj i van nje, nose prefinjenu mudrost života", samo je dio Emirovog manifesta kojeg je izveo u Sava centru.

Večeras "Audiciju" igraju u Novom Sadu, a beogradski mediji se pitaju da li će Emir "nastaviti da propagira svoj bosanski manifest" i u ovom gradu.

(SB)