"Abakus" domaćin Dječijeg festivala

Privatna predškolska ustanova "Abakus" bit će domaćin "Festivala kreativnosti, znanja, prijateljstva i ljubavi", koji će se održati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u subotu 17.juna s početkom u 12 sati.
16.06.2017 u 17:39
Plakat Final

„Festival kreativnosti, znanja, prijateljstva i ljubavi“ je kulturno-javna manifestacija koja je nastala na osnovu mnogobrojnih javnih manifestacija koje je „Abakus“ održavao u toku cijele godine za 9 godina svog rada i djelovanja sa ciljem promoviranja nadarenosti i specifičnih talenata djece predškolske i školske dobi, razvijanja interesovanja i vještina koje su potrebne za javne nastupe i jačanja samopouzdanja kod djece predškolske i školske dobi.

Jedan od ciljeva jeste i nagrađivanje najboljih polaznika naših programa, pa na samom kraju programa proglasimo one koji su bili najbolji i dodijelimo nagrade i titule „PRIJATELJ GODINE“, „TALENT GODINE“ i „DIJETE GODINE“.

Program „Festivala“ čine izvedbe dramskih predstava, igrokaza, plesnih, folklornih, horskih i recitatorskih tačaka, te izložba likovnih i drugih radova koji su nastali na našim aktivnostima, radionicama i časovima u „Abakusu“. Nakon dugogodišnjeg održavanja završne godišnje manifestacije u šestom mjesecu, ista je izrasla u veliku manifestaciju koja se organizira u Bosanskom narodnom pozorištu, pred punom Velikom plavom salom sa preko 500 gostiju i u kojoj učestvuje od 80 do 100 djece polaznika programa PPU „Abakus“ Zenica , te naši gosti i prijatelji.

U okviru scenskog dijela programa realizirat će se sljedeće tačke sa preko 90 djece:

1. ZNAKOVNI JEZIK: „Za bolje sutra“

2. IGROKAZ: „Kraj školske godine“

3. IGROKAZ I PLES: „Meksički ples“

4. IGROKAZ: „Braća u svađi“

5. PLES: „LED ples“

6. RECITACIJA : „ Mojoj učiteljici“

7. RECITACIJA : „ Sreća“

8. HOR: „Abeceda“

9. IGROKAZ: „Prvi let”

10. IGROKAZ: „Skakutavi skakavac”

11. RECITACIJA: „Šta sadrži jedno malo dijete?”

12. RECITACIJA: „Da je meni sunce biti“

13. RECITACIJA: „E baš hoću“

14. RECITACIJA: „Sačuvajmo planetu“

15. PLESNA TAČKA: „Ples leptirova”

16. HORSKA TAČKA: „Mama voli bebu“

17. IGROKAZ: „Čuvajmo zemlju“

18. IGROKAZ: „Žablje prijateljstvo“

19. RECITACIJA: „Šuma na zidu“

20. RECITACIJA: „Cvrčak i bubamara“

21. RECITACIJA: „Dječije nebo“

22. RECITACIJA: „Dobar kao dijete“

23. PLESNA TAČKA: “Šik postole”

24. HOR NA ENGLESKOM JEZIKU: “Five Little Monkeys Jumping On The Bed”.

Specifičnosti ovogodišnjeg programa su dvije inovativne tačke sa kojima želimo osvježiti naš program, a to su: interpretacija pjesme "Za bolje sutra" Alme Čardžić na znakovnom jeziku i plesni performans sa odijelima koja će na sebi imati elemente "LED" rasvjete.

Interpretaciju pjesme "Za bolje sutra" znakovnim jezikom pripremamo u saradnji sa gospođicom Berinom Ćorić, tumačem znakovnog jezika, a tačku će izvesti oko 90 djece uzrasta od 3 do 12 godina. Grupa školaraca talentiranih za ples pripremaju plesni performans sa odijelima koja će na sebi imati elemente "LED" rasvjete.

Ovakvi efekti su popularni na takmičenjima za najbolje talente širom svijeta, ali na našim prostorima još nismo vidjeli da je neko izveo nešto slično. Prateći sadržaj scenskog dijela programa je izložba kreativnih likovnih i ručnih radova djece, roditelja i zaposlenika „Abakusa“.

Medijski pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su: Radio-televizija Zenica – kao GENERALNI TELEVIZIJSKI POKROVITELJ, Radio „Kameleon“ – GENERALNI RADIJSKI POKROVITELJ, NIPD „NAŠA RIJEČ“, www.zenicablog.ba, www.aktuelno.ba, www.drukciji.ba, www.ekskluziva.ba, www.pressing.ba, www.kakanj-x.com, www.zenski.ba, www.radiokameleon.ba, www.prvi1.tv, www.tesanjski.info, www.udrimuski.ba.

Sponzori koji su podržali izradu kostimografije i scenografije su kompanije: Durracell brend – Orbico d.o.o. Sarajevo, M-elektric d.o.o. Sarajevo, Armond d.o.o. Čapljina, Pero d.o.o. Zenica i Zenko d.o.o. Nagrade za najbolje je objezbijedila firma Gog d.o.o. Zenica. Dobrodošli u naš svijet kreativnosti, znanja, prijateljstva i ljubavi.