Bosna je prije 638 godina dobila svog prvog kralja

Na današnji dan, 26. oktobra 1377. godine krunisan je Ban Tvrtko I iz dinastije Kotromanića, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna.
26.10.2015 u 15:06
tvrtko

Stjepan Tvrtko I Kotromanić rođen je 1338. godine kao sin Vladislava Kotromanića i Jelene Šubić. Sa samo petnaest godina (1353.), sjeo je na bosansko prijestolje, a kao ban je zemljom vladao do 1377. godine. Za razliku od većine svojih prethodnika, Tvrtko I nije trpio konstantne prijetnje susjednih zemalja opstanku njegove zemlje, pa im se odlučno i uspješno suprotstavio.

Pohod na Crnu Goru okončao je osvajanjima teritorija sve do Kotora. Potom se okrenuo prema Srbiji i stigao do Sjenice u današnjem Sandžaku. U Milima (današnjim Arnautovićima kod Visokog - što je krunidbeno mjesto i svih kasnijih bosanskih kraljeva) krunisao se kao ''Kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju''.

 

Nakon smrti ugarskog kralja 1382. godine izbili su nemiri na područjima dalmatinske obale, te je kralj Tvrtko iskoristio tu priliku da pošalje bosansku vojsku u taj dio Dalmacije, te preuzme potpunu kontrolu nad cijelom Dalmacijom, zajedno sa ostrvima te je na taj način pripojio Bosni Split, Trogir, Šibenik, te ostrva Brač, Korčulu i Hvar.

Bosna se za vrijeme njegove vladavine, razvila u ekonomsko – vojnu velesilu. Izuzetno razvijenim rudarstvom, Tvrtko je svoju zemlju načinio bogatom i kadrom da se godinama uspješno bori za svoju samostalnost.

Njegov dukat bio je četiri puta veći od osmanskog, bio je težak 16 grama i jedan je od najvažnijih simbola srednjovjekovne bosanske državnosti.

U posljednjem desetljeću svoje vladavine, kralj Tvrtko je suočen s upadima Osmanlija u Bosnu, prvo u jesen 1386. godine, te u ljeto 1388. godine kod Bileće, kada Bošnjani na čelu s knezom Vlatkom Vukovićem pobjeđuju Osmanlije. Iz bitke na Kosovu Bošnjani se vraćaju bez dramatičnih gubitaka. Poslije Tvrtkove smrti 1391. godine ponovo nastupa nestabilna politička klima u Bosni, prouzrokovana i opet ugarsko-bizantskim rivalstvom koje po ko zna koji put zavađa bosansko plemstvo. Ovo rezultira čestom promjenom bosanskih kraljeva, a i Ugarska također pokušava iskoristiti priliku u svojim pretenzijama na Bosnu.

 

Preminuo je 10. marta 1391. godine. Njegovo mjesto zauzeo je Stjepan Dabiša, ali s Tvrtkom je zauvijek nestala snažna srednjovjekovna bosanska država. Tvrtko I je bio sahranjen u Crkvi sv. Nikole u naselju Mile kod Visokog.