"Derviš i smrt" najavio početak OGUS-a u Srebreniku

U okviru manifestacije OGUS - Otvoreni grad umjetnosti Srebrenik u zidinama tvrđave Starog grada iz 1333. godine, odigrana je duodrama „Derviš i smrt“ .
08.08.2015 u 10:42
dervis i smrt

Duodrama "Derviš i smrt", u kojoj glume Nusmir Muharemović, član ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, i Daniel Kovačević, glumac Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina je otvorila ovogodišnju tradicionalnu manifestaciju OGUS.

U pitanju je prva duodrama nastala na osnovu dramatizacije romana velikana bh. književnosti Meše Selimovića, koju je uradila rediteljica Ljiljana Ivanović iz Srbije, a u kojoj igraju samo dva lika - Ahmed Nurudin kojeg tumači glumac Daniel Kovačević i mladi Mula Jusuf kojeg igra Nusmir Muharemović.

Zvanični početak manifestacije OGUS 2015 će biti upriličeno večeras 08. avgusta u 20 h programom na Ljetnoj pozornici ispred Doma kulture u Srebreniku, u okviru kojeg će nastupiti srebrenički glumci Siniša Kahvić i Damir Mašić te Ansambl “Zefir” Srebrenik. 

Tokom trajanja manifestacije OGUS 2015 Srebrenik će biti otvorena pozornica za sve ljudske umjetnosti i vještine. Osim već tradicionalnih sadržaja „Djeca slikaju svome gradu“ i „Dječiji festival zabavne muzike“, pop i rok koncerta, smotre folklora i pozorišne predstave, biće upriličeni programi u izvedbi “Sevdah koncept-a”, zatim “Veče dijaspore”, nastup plesne grupe „Rebus“ iz Srebrenika kao i koncert  grupe „Balsika“ iz Tuzle. 

(Adnan Bijelić)