Hadžihafizbegoviću nagrada u Nišu

Na 53. filmskom festivalu u Nišu, Emir Hadžihafizbegović dobio je Special Mention (specijalno priznanje) žirija za ostvarenu ulogu u filmu „Žaba“.
04.09.2018 u 16:52
emir hadzihafizbegovic

Nagradu je dodijelio žiri u sastavu: Bojana Maljević, glumica; Ana Sofrenović, glumica, i Tihomir Stanić, glumac. Niški festival jedan je od najprestižnijih festival u regiji, projekcije se dešavaju na niškoj tvrđavi koja prima blizu 3000 posjetilaca. Projekcija filma „Žaba“ bila je dupke puna. Povodom osvojene nagrade Emir Hadžihafizbegović je rekao:

“Ova nagrada posebno mi je draga, jer je niški festival možda i jedini festival u regiji koji nagrade dodjeljuje isključivo za glumačka ostvarenja. Ta nagrada uvijek dolazi u sinergiji žirija i niške publike, i kada sam nakon projekcije filma 'Žaba', zajedno sa Mirsadom Tukom i Vlastom Vlaisavljevićem, glumcima koji zajedno sa mnom igraju u filmu izašao na poklon, gdje smo sva trojica doživjeli ovacije publike, očekivao sam da je nagrada moguća. Nakon filmskih festivala u Mostaru, Firenci i New Yorku, stigla mi je, evo, i četvrta nagrada za ulogu Zeke u filmu 'Žaba', i svaki put ja je dijelim sa Aleksandrom Seksanom, Mirsadom Tukom, Moamerom Kasumovićem i Elmirom Jukićem.

'Žaba' je i u teatru, nakon deset godina igranja, i na filmu, zajednički uspjeh, i nikada ne bi bilo ni jedne nagrade da nije bilo takve posvećenosti svih nas tom velikom tekstu Dubravka Mihanovića." Hadžihafizbegoviću je u toku festivala od muzičara i orkestra „Crne mambe“, koji je godinama pratio velikog umjetnika Šabana Bajramovića, i njihovog producenta Radiše Sarića, uručeno priznanje Zlatni pečat grada Niša. Priznanje je uručeno kao zahvala za organiziranje proslave 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića koja je 2016. godine napravljena u Kamernom teatru 55.

Napominjemo, tada je bila napravljena izložba fotografija Šabana Bajramovića, emitiran dokumentarni film o njemu, napravljen okrugli stol sa ozbiljnim etno-muzikolozima iz regije i održan koncert orkestra „Crne mambe“.

(RS)