Krivične prijave za one koji ne poštuju izolaciju

Zamjenica premijera Federacije Bosne i Hercegovine iministrica financija i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite Jelka Milićević potvrdila je danas da je taj stožer preporučio nove sankcije za one koji ne poštuju izrečene mjere samoizolacije.
25.03.2020 u 13:04
koronavirus maska

Naime, Stožer je uputio preporuku koja je vezana za sankcije za osobe koji krše mjere samoizolacije te je preporučeno kantonalnim organima za inspekcije poslove i ministarstvima unutrašnjih poslova da u okviru provjera kršenja mjera o izolaciji pored prekršajnih mjera koriste i odredbe Krivičnog zakona FBiH u smislu krivične odgovornosti za krivična djela protiv zdravlja i širenja zaraze te sprečavanja službene osobe u vršenju službene dužnosti i napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Prema procjenama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, dodala je Milićević, suočeni smo s problemima koje imaju i zemlje okruženja te je pozvala da se ne krše mjere samoizolacije kako te osobe ne bi dovodile u pitanje svoje zdravlje, zdravlje svojih najbližih i okoline.

– Preporučeno je nadležnim organima da javno objave ime, prezime i mjesto prebivališta onih za koje se utvrdi da ne postupaju po izdatim mjerama samoizolacije. Također preporučuje se kantonalnim, gradskim i općinskim stožerima civilne zaštite da sagledaju mogućnost iznalaženja adekvatnog prostora za smještaj i izolaciju osoba – navela je Milićević.

Potvrdila je i da Federalna vlada radi ubrzano na svim aktivnostima u vezi sa spašavanjem privrede Federacije te je u toku preraspodjela određenih institucija i koordinaciju za lakši rad i za brže donošenje odluka. Naglasila je da koliko god institucije poduzimaju mjere za sprečavanje širenje zaraze, građani su također važna karika u tom lancu jer su oni ti koji mogu prijaviti sve one koji ne poštuju izrečene mjere.

Iznijela je i podatak Ministarstva zdravstva kazavši da su identificirana dva veća klastera od kojih je jedan vezan za događaje u Konjicu i do sada su potvrđena 22 slučaja i tri generacijska kontakta te u slučaju Mostar šest je potvrđenih slučajeva. U Unsko-sanskom kantonu evidentirana su tri klastera. U Federaciji BiH broj testiranih osoba je 464, četiri su nova slučaja te je u Federaciji ukupno 52 slučaja a tri osobe su preminule.

(pressing.ba)