Na "SFF" prikazat će se 259 filmova iz 57 zemalja svijeta

Od 14-22.avgusta održat će se 21. "Sarajevo film festival".
14.08.2015 u 08:54
sff

Festival će ove godine tokom devetodnevnog filmskog ciklusa donijeti 259 ostvarenja iz čak 57 zemalja svijeta, uz prisustvo istaknutih filmskih autora, glumaca i producenata.

Ova manifestacija će ugostiti 100.000 zaljubljenika u sedmu umjetnost, a pratit će ga čak 2.000 akreditovanih novinara i saradnika. 
 
Sarajevo Film Festival ovaj će put imati čast da ugosti jednog od vodećih svjetskih glumaca oskarovca Benicia Del Tora, kojem će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti. 
 
Del Toro, koji je dobitnik brojnih filmskih nagrada i priznanja tokom dugogodišnje karijere, sarajevskoj će publici predstaviti dramu Fernanda Leona de Aranoe "Savršen dan" u kojoj je nastupio u glavnoj ulozi. 
 
Počasno srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti bit će dodijeljeno i reditelju Atomu Egoyanu iz Kanade, čiji se cjelokupni umjetnički opus bavi pitanjima sjećanja, napuštanja poznatog okruženja i uticaja tehnologije i medija na savremeni život. 
 
Posljednji dan Festivala je 22.avgust kada će se dodijeliti nagrade u Narodnom pozorištu, dok će film zatvaranja ove godine biti "Fusi" (Island, Njemačka) reditelja Dagura Karija.

(pressing.ba)