Nagrađen film "Dvije škole pod jednim krovom>"

Dokumentarni film Dvije škole, bh. redatelja Srđana Šarenca, osvojio je nagradu "People and religion" na upravo završenom filmskom festivalu u italijanskom gradu Trentu, 21. po redu "Religion Today Film Festivalu - New generations"
16.10.2018 u 14:14
srdjan sarenac

Ovo je treća nagrada za film Dvije škole nakon 30 filmskih festivala (Zagrebdox, Sarajevo film festival...). Film je ranije nagrađen za najbolji scenarij na 8. Trsat film festivalu u Rijeci i Nagradom za najbolji film iz jugoistočne Evrope na 12. Međunarodnom filmskom festivalu Prvi Kadar, u Istočnom Sarajevu.

"Meni kao reditelju filma je jako drago da je ovom nagradom prepoznat naš trud da se kroz sport i druženje može podstaknuti međuetnički dijalog i razbiti predrasude kod mladih. Jako mi je važno i da je 13. Fibula filmski festival u Sisku uvrstio ovaj film među 8 najboljih dokumentarnih filmova sa prostora jugoistočne Evrope", kaže Srđan Šarenac u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Dvije škole je dokumentarni film koji se bavi nekadašnjom slavnom gimnazijom u Travniku u kojoj se nakon rata nalaze dvije škole: Katolički školski centar „Petar Barbarić“ u kojem se plan i program izučavaju na hrvatskom jeziku, te „JU Mješovita škola Travnik gdje se plan i program izučavaju na bosanskom jeziku. Učenici ove dvije škole se ne poznaju, iako nastavu pohađaju u istoj zgradi ali fizički odvojeni, te izučavaju različit nastavni plan i program i različite jezike.

"Meni je bilo interesantno da pronađem da ipak postoje način da ova djeca imaju nešto zajedničko. Božićni turnir u nogometu koji organizuje Katolički školski centar „Petar Barbarić“ je događaj koji će ujediniti učenike ovih dviju škola. Film prati priče kapitena dviju nogometnih momčadi, Muhameda i Josipa, tokom 15 dana nastave i pripreme za turnir. Kada se susretnu na turniru, oni pričaju o onom što dijele, a to je ljubav prema nogometu. Dvojno obrazovanje u Federaciji BiH egzistira već 23 godine, i nisam primjetio da su do sada bile velike demonstracije naroda protiv toga, niti da je ijedna vlada Federacija Bosne i Hercegovine do sada to izdvojila kao problem. Sadašnja vlada Federacije BiH nema namjeru da mijenja dosadašnji dvojni sistem, niti da uvodi jedinstveni nastavni plan i program.

Ne vjerujem da ijedan od izdavača udžbenika želi da se dobije jedinstveni nastavni program, jer onda bi neko drugi štampao te udžbenike, a oni bi izgubili posao. Kada pogledamo distrikt Brčko, oni već preko 22 godine imaju zajedničke škole u kojima djeca odlaze u istu školu, a razdvajaju se samo kada uče nacionalnu grupu predmeta: jezik, geografiju, istoriju, vjeronauk. Mislim da se dosta toga može naučiti iz distrikta Brčko", tvrdi redatelj Srđan Šarenac.

Film je do sada prikazan u 14 gradova u BiH uz pomoć USAID-a i američke ambasade. Običaj je da nakon svake projekcije mladi razgovaraju sa protagonistima filma i kroz razgovor pronalaze koje su to stvari zajedničke mladim ljudima u BiH, bez obzira na nacionalnost, vjeru i jezik.

(RS)