Tuzla: Privrednik u ruševnoj kući pronašao vrijedna historijska djela

Prilikom rušenja stare kuće u tuzlanskom naselju Kojšino, privrednik iz Srebrenika Mirza Nurkanović na tavanu je pronašao znatan broj starih knjiga i fotografija, koje će se kasnije pokazati kao vrijedna kulturno-historijska građa.
25.03.2017 u 12:35

- Mirza je privrednik koji uskoro gradi stambeno-psolovni objekat u Kojšinu. I prije nego je krenuo da ruši staru kuću, na tavanu je pronašao znatan broj stare literature, koju je odlučio da pokloni Ismetu efendiji Odobašiću, imamu u MZ Kiseljak kod Srebrenika, inače profsoru historije, kazao nam je Nurkanovićev prijatelj Adnan.

Riječ je o knigama, fotografijama, časopisima iz perioda Austro-Ugarskog perioda do kraja Drugog svjetskog rata.

Arhiva je pripadala Njemici Hildi Elbling-Perović, koja je bila udata u Tuzlu za Danila Tunguza Perovića.

Ova činovnica je ostavila dubok trag na društveno-kulturni život Tuzle, a koja je pomalo zaboravljena i zapostavljena u gradu soli.

- Njemica po porijeklu, udata za profesora Danila Tunguza Perovića, sina poznatog ustaničkog vođe Pere Tunguza, bila je veoma aktivna žena i zanimljiva ličnost. Poznata pijanistkinja amaterka, članica više kulturnih društava, privatno je držala časove klavira, te njemačkog jezika za djecu iz tuzlanskih građanskih porodica. O njenoj biografiji se, međutim, do sada veoma malo znalo. Ova građa, koja je voljom sudbine dospjela u moj posjed, dragocjen je historijski izvor kojim se, uz Božiju pomoć, namjeravam poslužiti da detaljnije istražim biografiju ove istaknute i, može se reći, nepravedno zaboravljene Tuzlanke, kazao je ef. Odobašić.

Nakon što Odobašić obradi ovu literaturu kazao je kako će je pokloniti Arhivu u Tuzli.

pressing.ba