Služavka gospodarica nasmijala Srebreničane

Centar za kulturu i informisanje u Srebreniku predstavio je po prvi puta operu Narodnog pozorišta Sarajevo “Služavka gospodarica“, uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije.
24.03.2016 u 10:41

Već pet godina Serpina je u službi kod Uberta. Ona mu se dopada i zato je uzeo sebi kao sluškinju. Međutim, djevojka se sve više ponaša kao gospodarica.

Ona se želi udati za svog bogatog gospodara. Pretvara se da je uvrijeđena kada joj Uberto zamjera što mu nije na vrijeme donijela čokoladu. Postaje arogantna i ponaša se kao da je gospodarica kuće. Kada u toj igri već pređe granice, Uberto joj saopštava da će se oženiti jednom udovicom. Serpina uspješno igra koketu i svojim dražima ponovo zaluđuje Uberta.

Ona ga čini ljubomornim prerušivši slugu Vesponea u kapetana Tempesta koji se pojavljuje kao njen prosac i Ubertov suparnik. Prividno blago i spokojno, Serpina saopštava Ubertu kako ga mora napustiti i slijediti boljeg prosca, ovog kapetana, kojega mu predstavlja.

Sluga Vespone se preobučen pojavljuje u sobi i Serpina saopštava Ubertu da joj je uz prijetnje tražio miraz, koji mora dobiti od svoga odgojitelja (Uberta). Zaprepašten i ljut Uberto odbija platiti a Tempesta mu prijeti i postavlja uslov: ili novac ili da Uberto sam oženi Serpinu. Uberto na kraju ipak pristaje da oženi Serpinu, shvativši koliko je voli.

Konačno, Serpina otkriva da je taj kapetan samo preobučeni Vespone i da je u pitanju prevara, ali to ne umanjuje Ubertovu ljubav i odluku o ženidbi. Sve se sretno završava. Uberto i Serpina pjevaju ljubavni duet.

pressing.ba