Promovisan prvi strip o genocidu u Srebrenici na engleskom jeziku

Engleska verzija prvog stripa o genocidu u Srebrenici “Srebrenica a survivor´s story”, autora Samira Karića i Admira Delića, promovisana je u Sarajevskom ratnom teatru na Stripiti festivalu.
05.07.2015 u 10:51

“Prošle godine predstavili smo strip na bosanskom jeziku, koji ove godine izdajemo na engleskom jeziku. To je uvod u izlaz ovog stripa u Evropu, jer uskoro očekujemo prevode na turski i još nekoliko jezika”, rekao je iz urednik izdanja Mehmed Pargan.

Strip, koji na bosanskom jeziku nosi naslov “Prešli su”, pokušaj je da se strip izvuče iz stereotipa – da je isključivo zabava.

“U ovom slučaju strip je poslužio kao svjedočanstvo o genocidu u Srebrenici i rijetko koja umjetnička forma može na ovaj način prikazati događaje. Uvjeren sam da će poslužiti kao predložak za jedan igrani film”, istakao je Pargan.

Koliko mu znači rad na stripu pokazao je crtač stripa Admir Delić, jer je za izdanje na engleskom jeziku iznova nacrtao likove.

“Ovom prilikom zahvalio bih se izdavačima, te ljudima koji su preveli strip na engelski jezik profesoru Esmiru Hodžiću, na turski jezik novinarki Vesni Bešić i na španski jezik Dejanu Katiću”, kazao je Delić.

Drugi autor stripa je Samir Karić, koji je ideju za strip dobio kao novinar, izvještavajući sa područja Srebrenice, te je sa prijateljem Delićem poželio na drugačiji način prikazati ratna dešavanja u Srebrenici.

“Odlučio sam se napraviti kratku priču o ljudima koji su preživjeli genocid, utemeljenu na istinitim događajima. To je naš doprinos obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, te borbi protiv zaborava koja je sve više prisutna u bh. društvu”, rekao je Karić.

Priča prati 15-godišnjeg dječaka Ahmeda, koji zajedno s ocem i hiljadama drugih civila kreće pješke iz Potočara prema slobodnoj teritoriji. Otac mu strada u šumi, a on zajedno sa profesorom Mustafom preživljava strijeljanje u Kravici. Nakon nekoliko dana pješačenja podrinjskim šumama, dječak i profesor prelaze na slobodnu teritoriju.

(fena)