Rudari neće da izađu iz jame

Nakon što Uprava Rudnika mrkog uglja Zenica nije ispoštovala zahtjeve radnika, rudari su odbili izaći iz jame.
13.08.2019 u 20:51
rudari

Ova odluka radnika uslijedila je nakon što Uprava rudnika već neko vrijeme nije ispoštovala zahtjev rudara da im se kolege iz Raspotočja vrate u jamu Stranjani gdje ima manjak radnika, a mnogo posla.

"Radi se o rudarima druge smjene koji su se u jamu spustili u 15 sati i odmah su rekli da neće izaći dok se ne pojača radna snaga u Stranjanima. Mi smo tražili od Elektroprivrede konkurs za 40 radnika, odobreno nam je 30. Nekada se na konkurse prijavljivalo po 1.000 osoba, a danas 100. Ovo je problem Uprave koji treba riješiti, razgovarali su s rudarima i nije postignut dogovor. Šta će dalje biti ne znam", kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata rudara Nijaz Vardo.

Inače, rudari su iz Stranjana u Raspotočje premješteni kada je trebalo obavljati radove na montaži širokočelne opreme te je od tada u Stranjanima manjak radnika. Ovo nije prvi štrajk rudara u Stranjanima koji su i ranije od nadležnih tražili izjednačavanje prava rudara u sklopu kolektiva, veći broj radnika te adekvatnu opremu i zaštitu na radu. Do sada nije postignut dogovor rudara i Uprave, a za sada nije poznato do kada će rudari ostati u jami.

(klix)