Srebrenik: "Dani kruha i plodova zemlje"

HKD "Napredak" Srebrenik i ove godine nastavio je sa tradicijom održavanja kulturne manifestacije "Dani kruha i plodova zemlje"!
22.10.2015 u 08:50

Gostima su se obratili u ime domaćina Filka Veselčić i Mato Matijević, te prvi čovjek Općine Srebrenik Nihad Omerović.

Domaćini su istakli kako su jako sretni i ponosni što mogu da novim generacijama približe važnost i značaj plodova zemlje, koju žele da prenesu na njih, kako bi se i oni bavili proizvodnjom hrane.

Manifestacija je na samom početku predstavljala tek malo simbolično obilježavanje, da bi nakon višegodišnjeg održavanja, danas postala vrlo značajan projekt koji okuplja nekoliko stotina posjetitelja i na desetine izlagača i sudionika.

Posjetiteljima ove manifestacije ponuđena su sva tradicionalna jela koja su bila pomalo i zaboravljena, no Hrvati koji žive u Špionici kod Srebrenika, poznati su kao vrijedni ljudi koji na ovaj način čuvaju tradiciju i mlađim generacijama prenose svoja znanja.

Primjer suživota, tolerancije i dobrih međususjedskih odnosa mogao se vidjeti i na ovoj manifestaciji, gdje su kulturno-umjetnička društva obučena u različite nošnje posjetiteljima izveli nekoliko igara, dok su i oni najmlađi svojim recitatorskim nastupima pokazali da će nastaviti čuvati tradiciju svoji predaka.

pressing.ba