Farmaceutska kuća testirala tablete za Covid-19

Farmaceutska kompanija Merck kaže da je njihova eksperimentalna pilula protiv COVID-19 smanjila hospitalizaciju i smrtnost za pola kod ljudi koji su nedavno zaraženi koronavirusom.
01.10.2021 u 16:51
tablete

Merckov lijek je prvi u liječenju COVID-19, što potencijalno predstavlja veliki napredak u borbi protiv pandemije. Kompanija je objavila rezultate studije, ali ti rezultati još nisu prošli stručnu recenziju. Nezavisna grupa medicinskih savjetnika koja je pratila ispitivanje preporučila je da se studija prekine ranije jer su privremeni rezultati bili izuzetno dobri.

Merck i partnerska kompanija Ridgeback Biotherapeutics saopćili su da su se rani rezultati pokazali veoma dobrim. Pacijenti koji su primili lijek, nazvan molnupiravir, u roku od pet dana od simptoma COVID-19 imali su 50 posto manje hospitalizacija i smrtnih slučajeva od pacijenata koji su primili placebo lijek.

Studija je pratila 775 odraslih osoba s blagim do umjerenim simptomima COVID-19 za koje se smatra da su pod većim rizikom od teških bolesti zbog zdravstvenih problema poput pretilosti, dijabetesa ili srčanih bolesti. Takvi se lijekovi smatraju ključnim za kontrolu budućih talasa zaraze i smanjenje uticaja pandemije.

Kompanija navodi da će uskoro zatražiti od zdravstvenih vlasti u SAD-u i cijelom svijetu da odobre upotrebu lijeka. Američka vlada obavezala se da će kupiti 1,7 miliona doza lijeka ako ga odobri Administracija za hranu i lijekove (FDA).