Strogoća roditelja može biti štetna za mentalno zdravlje djece

Strogi roditelji mogli bi uzrokovati velike probleme s mentalnim zdravljem svoje djece, pokazuje studija.
10.04.2023 u 10:21

Istraživački tim s Floride otkrio je da su roditelji iz prvenstveno dobrih namjera svojoj djeci uskraćivali neophodno vrijeme za igru i samostalno sudjelovanje u različitim aktivnostima. U velikoj analizi koja je sveukupno obuhvaćala čak 80 studija, znanstvenici su otkrili da je djeci ostavljeno manje vremena za samostalnu igru ​​od 1970-ih, što odgovara naglom porastu depresije i anksioznosti među djecom mlađeg uzrasta u tom razdoblju.

Nedostatak neovisne igre lišava djecu prilike da izgrade karakter koji bi se mogao boriti sa životnim stresovima i izravan izvor sreće, kažu istraživači.

Dr. David Bjorklund, psiholog sa Sveučilišta Florida Atlantic koji je vodio istraživanje, rekao je:

''Roditelji su danas pretjerano podložni porukama o opasnostima koje bi mogle zadesiti djecu. Ali zapravo im je upravo sloboda potrebna kako bi odrasli u dobro prilagođene i uspješne pojedince sposobne brinuti za sebe. Isto tako, kako djeca odrastaju, sve je više prilika za samostalne aktivnosti koje im roditelji koji slijede strogo roditeljstvo često uskraćuju što, između ostaloga, utječe i na njihovo mentalno zdravlje.''

''Moraju naučiti da se mogu učinkovito nositi sa stvarnim svijetom'', dodaje.

U meta-analizi objavljenoj u časopisu Journal of Pediatrics istraživači su otkrili da se djeca sada odgajaju uz manje vremena za igru. Kako su objasnili, SAD se suočava s eksplozijom problema s mentalnim zdravljem među mladima, a stope anksioznosti i depresije dosežu najvišu razinu svih vremena.

(pressing.ba)