Zašto koprivu treba uvrstiti u prehranu?

Svježa i mlada kopriva već može da se nađe u prirodi. U ljekovite svrhe koristi se i list i korijen. Biljka se nježno očisti od zemlje i potom se suši na sjenovitom mestu, na promahi, da što više sačuva prirodnu boju.
25.03.2020 u 20:58
kopriva

S obzirom na to da obiluje snažnim antioksidansima, vitaminima i mineralima, kopriva je djelotvorna za očuvanje zdravlja zuba i kostiju, elastičnosti krvnih sudova, čuva dobro pamćenje, štiti prostatu, jača krvnu sliku, olakšava tegobe izazvane artritisom.

Ova ljekovita biljka preporučuje se osobama sklonim alergijskim reakcijama, a poželjna je i u ishrani dijabetičara.

List koprive najbolji je za čaj. Tri do četiri kašike osušenog lista prelije se sa pola litra ključale vode, poklopi i poslije 15 minuta procijedi. Dnevno se pije tri do četiri šolje.

Radi boljeg ukusa kopriva može da se pomiješa sa šipurkom.

Protiv reumatizma, kopriva je djelotvorna u kombinaciji sa lipom i zovom. Napravi se mješavina od jednakih dijelova ovih biljaka.

Dvadeset grama mješavine prelije se sa pola litra vode, poklopi i kuha do ključanja. Procijedi i poslije sat vremena pije umjesto vode.

Inače, sastojci koprive pokazuju dejstva slična nesteroidnim antiinflamatornim lijekovima ("ibuprofen", "diklofenak"...). Zato se preparati na bazi koprive preporučuju kao dopunska terapija, posebno onim osobama koje teško podnose navedene lijekove. Uz njih se može smanjiti doza lijeka ili sasvim izbjeći njihova upotreba.

(novosti)