Breska za malokrvne, nervni sistem, srce...

Sočne i ukusne, bogate vitaminima i mineralima, breskve se savršeno uklapaju u ljetnji jelovnik.
14.06.2016 u 17:59
breskva

Po hranljivoj vrijednosti i ljekovitosti zauzimaju visoko treće mesto, odmah iza jabuka i krušaka. Bogate su kalijumom, fosforom, magnezijumom, kalcijumom, sumporom, hlorom, natrijumom, gvožđem, bakrom i cinkom.

Od vitamina obiluju beta karotenom (provitamin A) i vitaminima C, E, H, B1, B2, B3 i B9. Osim toga, sadrže i ugljene hidrate, bjelančevine, voćne kiseline i skrob. Zbog odnosa kalijuma i natrijuma 7 prema 1, posebno se preporučuju osobama koje imaju probleme sa oticanjem i malokrvnošću.

Svježe iscijeđen sok od breskve idealno je okrepljenje za osobe sa osjetljivim nervnim sistemom, kao i za one koji pate od srčane aritmije, dok bi dijabetičari i alergične osobe trebalo da ga izbjegavaju. Preporučuje se i za oporavljanje jetre i želuca, a da bi učinak bio bolji trebalo bi da se pije polahko.

Ulje dobijeno hladnim cijeđenjem iz koštica breskve, takođe je veoma cijenjeno zbog ljekovitih svojstava, a pokazalo se kao izvrsno sredstvo za spoljašnju i unutrašnju upotrebu. Djeluje kao odličan laksativ, snižava holesterol, pomaže u liječenju ekcema. Zbog bogatstva minerala i vitamina preporučuje se za masažu osjetljive, suhe i starije kože, koja nakon tretmana postaje gipka i elastična.