Gavez za reumu, akne, gastritis, bubrege...

Gavez je rijetko ljekovita biljka, koja ima više namjena u liječenju s podjednakom efikasnošću. U narodnoj medicini se koristi poslije preloma kostiju, za ublažavanje reumatskih bolova, protiv akni, gastritisa, kašlja i kao insekticid.
18.02.2018 u 12:25
koren gaveza

Djelotvoran je i u slučaju gihta. Kada se primenjuje spolja, može da se koristi u vidu obloga, masti i gela. Primjenjuje se i kao tinktura i čaj.

Najviše je u upotrebi korijen biljke, ali koriste se i listovi. Tinktura gaveza povoljno djeluje na sve tipove neuralgičnih bolova, a najefikasnija je kod bolova lica.

Ova tinktura se preporučuje i za regeneraciju kože lica. Zagovornici ovog lijeka tvrde da ostarelu, naboranu kožu, pogotovo oko očiju, poslije duže primjene gavez vraća u normalno stanje.

Tinktura se preporučuje i protiv upale vena. Posebno je djelotvorna ukoliko se kombinuje sa gospinom travom, kantarionovim uljem ili, još bolje, s tinkturom od kantariona.

Korijen gaveza, osim u slučaju kostobolje i navedenih tegoba, djelotvoran je i kod upale želuca, bolesti bubrega i menstrualnih problema. Upotrebljava se i kod krvarenja želuca, bronhitisa, upale pluća i sukrvičavog kašlja.

Sušeni korijen može da se izgnječi ili izdrobi i pomiješa s mlakom vodom. Na taj način dobija se kaša koja se stavlja na oboljelo mjesto. Ispiranje usta čajem od korijena gaveza, koji je pomiješan sa kamilicom, djeluje djelotvorno kod upale sluzokože usne duplje i dentalnog apcesa. Postoji i gel od gaveza. Riječ je o preparatu koji sadrži ekstrakt korijena gaveza, a koji poboljšava zarastanje rana i regeneraciju tkiva.