Je li zdravo "dremnuti" popodne?

Znamo da je odspavati tu i tamo tokom dana dobro za naše zdravlje - stanice se pune energijom ili nadoknađuju manjak sna, tijelo se odmara, mozak također, i tako dalje. No, znanstvenici su sada pronašli još jedan razlog za koji ističu da bi trebao biti kvalitetno opravdanje za drijemež - spavanje je dobro za pamćenje.
23.03.2015 u 08:19

Stoji to u studiji koja je nastala na temelju istraživanja studentice Sare Studte na jednom njemačkom sveučilištu. Studija je objavljena u časopisu Neurobiology of Learning and Memory, a u istraživanju je sudjelovao 41 student. Ispitivanje njihovih sposobnosti memoriranja uključivalo je "igru" spajanja u govoru nespojivih pojmova, primjerice "mlijeko i taksi". 

Ispitanici su dobili zadatak da nauče napamet veći broj tih pojmova i "parova". Nakon učenja, studenti su podijeljeni u dvije grupe. Jedna je grupa odspavala, a  druga je gledala film.
 
Pogađate, grupa koja je odspavala imala je znatno bolje rezultate u testiranju koje je potom provedeno.
 "Kada uzmemo kratki predah kako bismo odspavali, radimo veliku uslugu našem mozgu. Ovo je posebno važno za studente, jer čak i kratko drijemanje, od 45 do 60 minuta, može uvelike pozitivno uticati na našu sposobnost pamćenja", objašnjava mentor studije, profesor Axel Mecklinger.
(press)